Pomembno gospodarsko središče, a brez čiste pitne vode

Ena najbolj vročih predvolilnih tem je vprašanje čiste pitne vode, saj na projekt hidravličnih izboljšav v Novem mestu čakajo že dolgih sedem let, kar sedemkrat ga je bilo treba tudi popravljati, na koncu je državi zanj zmanjkalo denarja. Naložba petih dolenjskih občin, ocenjena na 18 milijonov evrov, je zaradi zastarelega in dotrajanega omrežja nujna, saj morajo uporabniki pitne vode na območju novomeške komunale to zaradi motnosti pogosto prekuhavati, samo letos je omenjeni ukrep veljal že skoraj 80 dni. Da je mera občank in občanov polna, je poskrbela še podražitev položnic, ki jih je po žepu udarila spomladi.

Pričakovano županski kandidati in kandidatki obljubljajo uresničitev projekta, strinjajo se, da je gradnjo vodovoda treba nemudoma začeti, kar pa zagotovo ne bo majhen zalogaj, saj ga bo občina brez ustreznih sofinancerskih sredstev težko zmogla sama.

Nasedli projekti in stalnice predvolilnih obljub

Eden bolj neposrečenih novomeških projektov je zagotovo načrtovana gradnja športne dvorane v okviru evropskega košarkarskega prvenstva, od katerega so v dolenjski prestolnici kasneje odstopili, a v priprave na gradnjo vložili skoraj 2,5 milijona evrov. Nič bolje se ni godilo načrtom za gradnjo vzhodne tribune na stadionu Portoval, za katero občini ni uspelo pridobiti sofinancerskih sredstev, na obnovo zaman čaka tudi velodrom v Češči vasi. Med projekti, s katerimi se bo moralo spopasti novo občinsko vodstvo, je tudi urejanje avtobusne postaje, na prepotrebno obnovo še vedno čakata novomeška tržnica in narodni dom, med stalnicami predvolilnih obljub sta tudi obnova in oživljanje Glavnega trga.

Ne presenečajo niti obljube o učinkovitejšem delovanju občinske uprave in racionalizaciji porabe javnega denarja. Spomnimo samo na sporno najemno pogodbo za novomeški razvojno-izobraževalni center (RIC), za katerega občina na leto potrebuje vratolomnih 600.000 evrov, pogodba je sklenjena za 20 let. Da je ta škodljiva, je pokazala tudi revizija, občina se je odločila, da bo ničnost pogodbe poskušala doseči na sodišču, medtem jo je zaradi neplačevanja najemnine in stroškov doletela še izvršba.

Večina starih političnih imen

Aktualni župan Alojzij Muhič se po dveh županskih mandatih za vnovično kandidaturo ni odločil, zato se bo moral z omenjenimi vprašanji soočiti kateri od kandidatov ali kandidatk za njegovega naslednika. A večina imen s seznama v politiki ni novih, šest jih je samo v zadnjem mandatu sedelo v občinskem svetu, trije so bili del koalicije.

Tako se je v volilno tekmo drugič podal Bojan Kekec, direktor SŽ – Infrastrukture, ki se je na zadnjih lokalnih volitvah prebil v drugi krog. Takrat je sicer za najresnejšo Muhičevo tekmico veljala Milena Kramar Zupan, direktorica novomeškega zdravstvenega doma, ki pa tokrat kandidira tudi s podporo aktualnega župana. Po štirih letih, ko je za dobra dva odstotka zgrešil drugi krog, se za županski stolček vnovič poteguje še edini neodvisni kandidat Gregor Macedoni, zaposlen v Trimu MMS. Za kandidaturo se je prvič odločila aktualna podžupanja Mojca Špec Potočar, direktorica Razvojnega centra Novo mesto in predsednica novomeškega Rdečega križa. Podobno se za županski stolček poteguje podžupan mestne občine v prvem Muhičevem mandatu Rafko Križman, ki zadnja štiri leta vodi novomeško komunalo. Tudi Uroš Lubej ni novinec v politiki, saj je soustanovitelj odbora vseslovenske vstaje, v lokalnem okolju je poznan tudi kot preiskovalni novinar, ki kritično spremlja delovanje novomeške občine. Prvič se je za politično funkcijo odločil Jože Kobe, ki je že skoraj dve desetletji zaposlen v občinski upravi in jo je ob koncu prvega Muhičevega mandata 14 mesecev tudi vodil. Najmlajši kandidat, ki se poteguje za vodenje novomeške občine, je podjetnik Matic Vidic, ki pa v politiki prav tako ni novinec, saj je bil zadnja štiri leta občinski svetnik.

Z gotovostjo lahko trdimo, da noben kandidat v prvem krogu ne bo pometel z izzivalci, zato se obeta še drugi krog. Kdo bi se v njem lahko pomeril, je težko napovedati, za najresnejše kandidate pa veljajo Kekec, Kramar-Zupanova, Macedoni in Špec-Potočarjeva, nekateri dobre možnosti pripisujejo tudi Kobetu. Tako bi se utegnilo zgoditi, da bi Novo mesto prvič dobilo županjo.