V Piranu se danes začenja 5. festival evropskega in mediteranskega filma (FEMF), ki bo v gledališču Tartini in Media domu potekal do nedelje in v tekmovalnem programu prikazal 14 filmov. Med njimi bodo ruska umetnostno-zgodovinska drama Chagall-Malevič Alexandra Mitte, drama o poljski nuni Ida Pawla Pawlikowskega, kriminalka o Grku, ki ponoči dela v pekarni, čez dan pa je poklicni morilec – Stratos v režiji Yannisa Economidesa, francoska Žurerka v režiji Mari Amachoukeli (nagrajena z zlato kamero za najboljši prvenec na festivalu v Cannesu), še en francoski film, Oblaki nad Sils Mario, z Julette Binoche v glavni vlogi in v režiji Oliviera Assayasa, potem belgijski sodni triler Obsodba Yana Verheyena, madžarska vojna med ljudmi in psi Beli bog Kornela Mundruczoja, palestinski triler Omar Hanyja Abu-Assada in drugi.

Prvenci in dokumentarci

Še štirje filmi pa tekmujejo v programu prvencev – to so francoska romantična komedija Samo v New Yorku Bandarja in Gazija Albuliwija, prav tako francoska Bogomolka Nathalie Saracco, srbski Barbari Ivana Ikića in hrvaški Kavboji Tomislava Mršića. Dodatni štirje filmi pa bodo prikazani v netekmovalnem programu, med njimi tudi avstrijsko-slovenska koprodukcija Gozdovi so še vedno zeleni v režiji Marka Naberšnika.

Na festivalu bodo prikazani tudi trije celovečerni dokumentarci, švedski Spletni pirati v živo Simona Kloseja, Ukrajina ni bordel Kitty Green in Na bananinem olupku švedskega režiserja Fredrika Gerttena, v programu za otroke in mladino pa bosta sledila še dva celovečerna animirana filma, švedsko Iskanje pernatega kralja v režiji Esbna Tofta Jacobsena in norveški Hrabri avtek Poldi Rasmusa Sivertsena, dokumentarno pustolovska Amazonija Thierryja Ragoberta in Zgodba o žirafah Ranija Massalhaja in Xaviera Nema. V programu Fokus so tokrat štirje italijanski filmi, Neskončna lepota Paola Sorrentina, Preproste besede Francesce Archibugi, Sveta obvoznica Gianfranca Rosija in Ime mi je Li Andrea Segreja.

Podelili bodo štiri nagrade

Mednarodna žirija (Aleksandra Balmazović, Simon Tanšek in Pavo Marinković) bo podelila nagrade za najboljši film tekmovalnega programa, najboljšega režiserja, najboljši prvenec in nagrado Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije. Ta festival evropskega in mediteranskega filma, kot piše v njegovi predstavitvi, je bil namreč ustanovljen »v spomin na legendarnega filmarja Vilka Filača«. Programska vodja festivala je sicer Jelka Stergel, njegov direktor pa Janko Čretnik, ki je obenem direktor celjskega distributerskega podjetja Fivia. Če je to podjetje odkupilo vsaj polovico festivalskih filmov, seveda z namenom, da jih spravi v kinematografsko mrežo, bo tako lahko razveselilo tudi »nefestivalske« gledalce. zv