V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so pričakovali, da bo ukinitvi obveznega članstva sledil tudi upad prihodkov, a v blagajno zbornice se je letos kljub temu steklo manj, kot so načrtovali. Potem ko je zbornico doslej že zapustilo nekaj več kot 30 odstotkov članov, so se prihodki od članarine v letošnjih sedmih mesecih glede na enako obdobje lani več kot prepolovili, glede na načrte pa so nižji še za osem odstotkov.

V zbornici so zato že pripravili rebalans finančnega načrta za letošnje leto, ki ga bo v oktobru potrjevala tudi skupščina. »Racionalizacijo bomo izpeljali na način, da zagotavljanje storitev članom zbornice ne bo okrnjeno,« obljubljajo v OZS. Nekateri kritiki vodstva zbornice medtem opozarjajo, da zbornici ne uspe omejiti osipa članstva, podrle pa naj bi se jim tudi vse napovedi o pridobivanju novih članov. Odnosi na zbornici, ki sicer že dolgo niso bleščeči, naj bi se tako ob vedno večjem pomanjkanju denarja še slabšali. Oblikovala naj bi se že »nova« opozicija, pojavljajo pa se tudi že imena, ki da bi lahko zamenjala predsednika zbornice Branka Meha. Ta je dobil na skupščini sicer široko podporo.

OZS je brez prvih članarin ostala proti koncu lanskega leta, ko se je izteklo prehodno obdobje po ukinitvi obveznega članstva. Lani je OZS tako zabeležila 6,74 milijona evrov prihodkov, levji delež, 4,67 milijona evrov, pa so še vedno predstavljale članarine okoli 52.000 članov zbornice. Dober milijon evrov je zbornica lani zaslužila še s tržnimi dejavnostmi ter 650.000 evrov z javnimi pooblastili. Po ukinitvi obveznega članstva so v zbornici pričakovane prihodke znižali. Za letos so tako predvideli za slabih 5,5 milijona evrov vseh prihodkov, pri čemer bi članarine prispevale 2,5 milijona evrov. Vendar so do konca julija, kot so nam pojasnili, ustvarili »le« za 2,5 milijona evrov skupnih prihodkov, članarine pa so k temu prispevale 1,3 milijona evrov. Jasno je, da bo zaradi manjših prihodkov treba rezati tudi na strani odhodkov, pri čemer naj bi predvsem med sekcijami po naših informacijah zavladal strah, da bodo same deležne največjega rezanja sredstev. »V predlogu rebalansa je predvidenih več ukrepov, stroški pa se bodo zniževali na vseh ravneh – tako pri stroških zaposlenih kot pri stroških delovanja funkcionarskega sistema ter pri tekočih stroških poslovanja,« pojasnjujejo v OZS in dodajajo, da pa ostajajo finančna sredstva za delovanje sekcij tudi v rebalansu v enakem obsegu. »Naredili bomo vse, da naše storitve še okrepimo, saj je naš cilj ponuditi čim več našim članom in pridobivati nove člane,« so še zapisali v OZS.

A prav pridobivanje novih članov naj jim ne bi šlo tako od rok, kot so napovedovali in obljubljali. V zbornici priznavajo, da je pridobivanje novih članov le »deloma izpolnilo pričakovanja vodstva zbornice«, saj da so, odkar je članstvo prostovoljno, pridobili več kot tisoč novih članov. V zadnjem obdobju naj bi kljub vsemu opažali izboljševanje trenda, hkrati pa dodajajo, da bi lahko bila usoda OZS po ukinitvi obveznega članstva še slabša. Še vedno imajo namreč več kot 30.000 članov, medtem ko so jim nekateri napovedovali 70-odstotni osip.