Kapadokija, zgodovinska regija v osrednji mali Aziji, turški provinci Nevsehir, je prav gotovo biser, ki ga velja obiskati tudi v jesenskem času. Posebno doživetje na tem delu turške države predstavlja polet z balonom, ki se ob sončnem zahodu povzpne do 300 metrov visoko in ponuja osupljive razglede po izjemni kapadokijski naravni in zgodovinski dediščini.

Kapadokija je regija z izjemnimi in osupljivimi naravnimi znamenitostmi, s pravljičnimi naravnimi dimniki in edinstveno zgodovinsko in kulturno dediščino. Ta visoka planota v vzhodni Anatoliji z nadmorsko višino prek 1000 metrov je znana po številnih ognjenikih. Najvišji med njimi je Erciyes Dagi. Na tem območju prevladujejo suha vroča poletja in hladne zime. Jesen pa je ravno idealna za obisk in ogled naravnih in zgodovinskih znamenitosti iz zraka, s toplozračnim balonom.

Podzemna mesta, v skalo vklesane cerkve

V Kapadokiji je poleg osupljivih vulkanskih dimnikov tudi veliko podzemnih mest, v katerih so se skrivali prvi kristjani. Mesta so bila drugačna in zgrajena predvsem tako, da so služila kot obramba, zato je tudi veliko podzemnih bivališč in zgodovinskih vil.

Najbolj znano središče balonarstva je Göreme, pohodniki pa imajo radi doline Ihlara, Ürgüp in Dolino samostanov. Najbolj obiskano mesto redovniških skupnosti je muzej na prostem v Göremeju, v katerem je več kot trideset v skalo vklesanih cerkva in kapel, starih tudi več kot tisoč let.

Najboljša in najhitrejša povezava s Kapadokijo je s turško letalsko družbo Turkish Airlines prek Ankare ali Carigrada ter prek železnice, sicer pa ne pozabite: za obisk tega turškega bisera je več kot dovolj razlogov, sploh če ga združite z obiskom starega in modernega Carigrada. ea