To ne bi bilo nič nenavadnega, saj je samograditeljev veliko. Toda Alekov cilj je bil, da se bolj osredotoči na življenje kot na hišo. Za skromnih 30.000 dolarjev si je v prizadevanjih, da bi živel preprostejše življenje brez dolgov, zgradil majhno hišo na kolesih. Manj je več, pravi Lisefski, ki se je s svojim dekletom in psičkom na tesnem prostoru mesec dni posvetil predvsem uživanju in potovanju.

Čedalje bolj priljubljeno gibanje

Takšna hišica morda ni za vas, je pa del gibanja, ki je čedalje bolj priljubljeno. Gre za to, da se ljudje osredotočijo na tisto, kar jih resnično naredi srečne, in ne na to, kako veliko je na primer njihovo domovanje. »Verjamem, da se mora gradnja hiš v prihodnosti, če naj bo trajnostna, vrniti v človeške okvire,« je povedal Alek. »Naši domovi naj vključujejo tisto, kar potrebujemo za udobno vsakdanje življenje – toda nič več. Manj prostora pomeni manj stvari, torej tudi manj čiščenja in vzdrževanja. To pa pomeni, da imamo več časa za vpogled vase, za vrtnarjenje in vrnitev k preprostim stvarem v življenju.«

Takšno življenje ni brez odrekanja

Aleka je skromno domovanje »prisililo«, da je več zunaj, v naravi, da ima stike s sosedi in da podpira sodelovanje v skupnosti. Hkrati pa je opomnik, da lahko vsakdo, tudi brez graditeljskih izkušenj, vzame gradnjo svojega doma v svoje roke, če se tako odloči. »Življenje na tako skromni kvadraturi ni brez odrekanja, toda morda je to samo dobro. Čas je, da dobro premislimo, kaj dejansko potrebujemo za srečo, in ali je velika hiša res pokazatelj uspeha v življenju,« je še povedal graditelj.

Nagrajeni Majčkeni projekt

Hišica na kolesih pod imenom Majčkeni projekt (The Tiny Project) je naletela na zelo ugoden in velik odziv med vsemi pristaši mobilnih domov in ljubitelji trajnostne arhitekture. Projekt je prejel celo nagrado majhen dom, velike sanje (Small Space, Big Dreams Home) v kategoriji »na kolesih«.