Namen dogodka je bil osveščati mlade o pomenu lokalno pridelane hrane, predstavitvi Ptujskega lüka z geografsko označbo, njegovih prednostih in razlikovalnih lastnostih, ki ga delajo tako posebnega. Na dnevu Ptujskega lüka pa so razglasili tudi zmagovalce nagradnega likovnega natečaja »Kraljica čebul – Ptujski lük«, kjer so sodelovale osnovne šole iz vse Slovenije.

Najmlajši pletli vence iz Ptujskega lüka

Na dogodku so najbolj uživali najmlajši. V dopoldanskem delu so se naučili pletenja vencev iz Ptujskega lüka, ustvarjali na otroških delavnicah in se zabavali s cirkusantoma Bratoma Malek. Obiskovalce so navdušili najmlajši lükarji iz vrtca Ptuj. O polnem in bogatem okusu Ptujskega lüka pa so se prepričali ob pokušini jedi, ki jih je na kuharski delavnici pripravljal priznani kuhar Srečko Krajnc.

Nagradni likovni natečaj

Z nagradnim likovnim natečajem so v združenju želeli otroke izobraziti o pomenu geografske označbe Ptujskega lüka in jih opozoriti na prepoznavnost te oznake, predvsem pa jih navdušiti nad vsakodnevno uporabo lüka in pokazati raznovrstnost uporabe kraljice čebul. »Zelo pomembno je, da poskrbimo, da bodo naši najmlajši ozaveščeni o avtohtoni slovenski zelenjavi ter prednostih uživanja lokalno pridelane hrane,« je dejala Miša Pušenjak, strokovnjakinja za zelenjadarstvo KGZS Maribor in članica ocenjevalne komisije likovnega natečaja. V združenju menijo, da je otrokom treba razložiti, zakaj moramo uživati bolj kakovostno in lokalno pridelano zelenjavo, kot je Ptujski lük, saj ima le-ta hranilne vrednosti, ki krepijo naš imunski sistem.

Več kot 250 likovnih izdelkov iz vse Slovenije

Na likovni natečaj je prispelo več kot 250 likovnih izdelkov osnovnih šol iz vse Slovenije. »Z likovnimi deli so otroci predstavili svoj pogled na uporabo Ptujskega lüka in njegov vpliv na naše zdravje. Rdeča nit natečaja je bila kraljica čebul – Ptujski lük, razpisane pa so bile tudi druge tematike natečaja. »Zelo smo navdušeni nad številom prejetih del in pripravljenostjo sodelovanja učiteljev v skupni nalogi osveščanja otrok,« dodaja Pušenjakova. Izbrali so tri skupinske nagrade, ki so jih prejeli 8. b razred OŠ Frana Albrehta iz Kamnika, 5. c razred OŠ Ljudski vrt iz Ptuja in 8. a razred OŠ Marjana Nemca iz Radeč.

Prve tri šole nagrajene z naravoslovnim dnem

Te tri šole bodo nagrajene z naravoslovnim dnem na Kmetiji Petrovič v Markovcih, kjer si bodo otroci v živo ogledali spravilo Ptujskega lüka, se prepričali o njegovi kakovosti in spoznali druga kmečka opravila. Skupaj si bodo pripravili malico in se preizkusili na otroških delavnicah na temo Ptujskega lüka. Nagradili pa so tudi deset individualnih likovnih del, ki za nagrado prejmejo zabojček Ptujskega lüka. Razstava najboljših likovnih del je na ogled do konca tega tedna na osrednji ptujski tržnici.

V Slovenskem združenju za integrirano pridelavo si želijo, da bi dan Ptujskega lüka postal tradicionalen dogodek, ki ga želijo z namenom osveščanja o pomenu uporabe Ptujskega lüka z geografsko označbo organizirati v večjih mestih po vsej Sloveniji.