Zamrzovanje ima svoje zakonitosti. Zamrzujemo samo hladne sestavine in jedi. Bolje je zamrzniti več manjših ploskih paketov hrane kot enega velikega. Preverimo, ali vrečka z zapakirano hrano prepušča zrak. Iztisnimo ga iz nje, potem pa jo dobro zaprimo. Pokrovčke embalaže, ki ne tesnijo dobro, oblepimo z lepljivim trakom, z aluminijasto folijo pa tesno zaprimo posodice brez njih.

Pakirana živila najprej postavimo za nekaj časa v hladilnik, da jih bomo hitreje globoko zamrznili. Potem jih namestimo v zamrzovalnik tako, da se med seboj ne dotikajo. Ne postavljajmo jih na že globoko zamrznjene pakete hrane, saj bomo upočasnili kroženje zraka in proces zamrzovanja. Paketke s hrano lahko enega vrh drugega postavimo šele po preteku 24 ur, ko so že globoko zamrznjeni. Pomembno je tudi, da delno in povsem odmrznjenih živil ponovno ne zamrzujemo.

Zamrzovanje zelenjave

Večino zelenjave blanširamo. To je pomožni kuharski postopek, pri katerem živilo nekaj časa kuhamo v vreli tekočini, pari ali mikrovalovni pečici.

- Peso operemo, skuhamo in olupimo. Večje kose narežemo, manjše pustimo cele. Pakiramo v posodo in zamrznemo. Rok trajanja: 6 mesecev.

- Fižol očistimo iz strokov in zavržemo nezdrava zrna. Za pet minut potopimo v vrelo vodo in zamrznemo na pladnju. Rok trajanja: 12 mesecev.

- Buče olupimo in očistimo semen. Po želji narežemo na kocke ali naribamo. Rok trajanja: 12 mesecev.

- Cvetači odstranimo liste in belo sredico razdelimo na manjše cvetove. Blanširamo tri minute. Rok trajanja: 12 mesecev.

- Blitvo dobro operemo in povsem zdrave liste blanširamo 2 do 3 minute. Rok trajanja: 10 do 12 mesecev.

- Gobe operemo v več vodah in odrežemo bete. Blanširamo dve minuti. Zamrznimo jih razprostrte na pladnju, potem pa jih zamrznjene zapakirajmo v vrečko. Rok trajanja: 3 mesece.

- Liste ohrovta dobro operimo in izberimo le čvrste in zdrave. Blanširajmo tri minute. Rok trajanja: 9 mesecev.

- Kolerabo olupimo, mlade kose pustimo cele, ostalo pa narežimo na debelejše kose za jušno zelenjavo. Cele kose blanširajmo tri minute, narezane pa le dve. Rok trajanja: 12 mesecev.

- Koruzne storže blanširajmo tri minute, dajmo jih v vrečko in zamrznimo.

- Stročji fižol očistimo, blanširajmo dve minuti in shranimo v vrečke. Rok trajanja: 12 mesecev.

- Korenje dobro očistimo in olupimo. Grobo narežimo in blanširajmo dve minuti. Rok trajanja: 12 mesecev.

Zamrzovanje sadja

Sadje lahko zamrznemo na več načinov. Zdrave plodove jagodičevja naložimo v vrečke in zamrznemo ali pa večje kose sadja potresemo s sadjem in zamrznemo.

Zamrzovanje v sirupu je primerno za vse vrste sadja. Sirup pripravimo takole: 1 liter vode prekuhamo in dodamo 40 do 50 gramov sladkorja; pustimo vreti nekaj minut. V povsem ohlajen sirup dodamo sok ene limone in skupaj prelijemo po sadju. Pazimo, da je sadje povsem prekrito s sirupom.

Iz zelo sočnega sadja lahko iztisnemo tudi sok in ga zamrznemo. Tudi kompoti so odlični za zamrzovanje. Sladkajte jih po okusu in kuhajte le dve tretjini predvidenega časa. Potem jih prelijte v podolgovato posodo, ki ste jo pred tem obložili z aluminijasto folijo. Dobili boste zamrznjeno kocko, ki jo spravite v plastično vrečko.

- Breskve in nektarine olupite in odstranite koščico ter blanširajte 20 sekund. Zamrznite posute s sladkorjem ali še bolje v sirupu. Mehke sadeže zamrznite surove brez dodatkov. Rok trajanja: 7 do 8 mesecev.

- Robide, maline, jagode, borovnice in drugo jagodičevje zamrznite brez dodatkov in sladkorja. Shranite jih lahko tudi v obliki kaše ali soka. Rok trajanja: 8 do 10 mesecev.

- Jabolka olupite, očistite in narežite na rezine ter blanširajte v sladkem sirupu tri minute. Iz mehkejših skuhajte kompot ali napravite kašo. Lahko jih tudi naribate in jih uporabite kot nadev za pite ali zavitke. Rok trajanja: 8 do 10 mesecev.

- Marelice očistite in blanširajte 15 sekund. Zamrznite jih v sladkorju ali še bolje v sirupu. Zelo zrele zamrznite kot kompot ali kašo. Rok trajanja: 7 do 8 mesecev.

- Češnjam in višnjam odstranite peclje in zamrznite brez dodatkov, s sladkorjem v sirupu ali kot kompot. Rok trajanja: 7 do 9 mesecev.

- Slive operite in jim odstranite koščice. Za cmoke jih zamrznite brez dodatkov. Za druge namene jim lahko dodate sladkor ali jih prelijete s sirupom. Zamrznete jih lahko tudi kot kompot ali sadno kašo. Rok trajanja: 8 mesecev.

Vir: www.zena.hr