»Investiranje v znanje in za mlade zagotovo sodi med najpomembnejše občinske projekte,« je že ob začetku gradnje poudaril moravški župan Martin Rebolj, ki pričakuje, da bo nova šola srce kraja in velika spodbuda tudi za že zdaj zelo dejavna kulturna društva teh krajev. Dejal je, da stara vrhpoljska šola ni bila več varna in tudi ne več primerna za sodobne načine poučevanja. Da bodo staro poslopje podrli in na njegovo mesto postavili sodobno nizkoenergetsko učilno zidano, so se odločili na podlagi študije, pripomoglo pa je tudi naraščanje števila otrok v kraju in okolici. Zemljišče za dodatne zelene površine so dokupili.

Sodoben objekt nove šole dopolnjuje kotlovnica za ogrevanje na biomaso, pod šolo pa urejajo prostorno telovadnico, kjer bo večnamenski prostor tudi za uporabo krajanov. Finančno konstrukcijo so zaokrožili s posojilom, del sredstev pa sta prispevali tudi država in Evropska unija.

Ravnateljica Nuša Pohlin Schwarzbartl je povedala, da bo 47 šolarjev podružnice, ki so jih razporedili v tri oddelke na matični šoli Jurija Vege in v prostorih zgornjega vrtca, v Moravčah gostovalo predvidoma še do sredine novembra. Jutranje varstvo šolarjev jim organizirajo v domu krajevne skupnosti v Vrhpoljah, od koder jih potem s šolskim prevozom prepeljejo k pouku na matično šolo in bližnji vrtec. Prvo šolsko uro začnejo z nekajminutnim zamikom, ki ga nadomestijo s skrajšanjem rekreativnega odmora. Zaradi zasedenih prostorov zgornjega vrtca so eno skupino vrtčevskih otrok začasno namestili v telovadnico spodnjega vrtca, kar so tako otroci kot njihovi starši in zaposleni sprejeli z razumevanjem, pravi ravnateljica.

»Šola, ki nastaja, daje vtis šole, ki povezuje, kar mogoče stara šola ni omogočala na prvi pogled, je pa ta občutek v njej vseeno živel. Z novim objektom podružnice bo tudi kraj pridobil prostore za prireditve in druženje krajanov in šolarjev ter njihovih staršev,« še razloži ravnateljica in doda, da bo tudi v novi šoli en kombiniran oddelek prvega in drugega razreda, samostojna pa bosta tretji in četrti razred.