Čeprav se je v Domžalah in Kamniku na volitve poleg obstoječih županov prijavilo še sedem drugih kandidatov, sprememb na čelu teh dveh občin ni pričakovati. Sprememb ne pričakujejo niti v Lukovici, Moravčah in Vodicah, kjer Mateja Kotnika, Martina Rebolja in Aca Franca Šuštarja izziva po en kandidat, niti v Mengšu, kjer Franca Jeriča izzivajo trije. Zagotovo pa se spremembe obetajo najmanjšima občinama Komenda in Trzin, kjer se župana Tomaž Drolec in Anton Peršak po 16 letih poslavljata in ne kandidirata. V Komendi na izpraznjeno mesto startajo štirje, v Trzinu pa osem kandidatov, večina s svojimi listami.

V Domžalah ni velikih afer

Med bolj znanimi kandidati za župana (županjo) v občini Domžale sta tudi športnica Britta Bilač (s podporo ZaAB in Zares) ter vremenarka Alenka Oldroyd s svojo listo. A verjetno je najresnejši kandidat Robert Hrovat (SDS), ki se je z Dragarjem meril v drugem krogu že na prejšnjih volitvah. SDS je v občinskem svetu druga najmočnejša stranka in je prejšnji mandat, z izjemo nekaj solističnih nastopov posameznikov, tvorno sodelovala v občinski politiki. Prav tako pomemben izzivalec prejšnjih volitev Peter Verbič, ki je po številu svetnikov v občinskem svetu na tretjem mestu, pa se je preselil in svojo listo zaupal Metodu Marčunu. Dragarju napovedujejo tretjo zmago, četudi so občinski nadzorniki pred volitvami odkrili nekatere nepravilnosti pri uporabi službenega vozila. »Na bolniški sem se odpeljal na proslavo s službenim vozilom,« je pojasnil Dragar.

Šarec nič ne prepušča naključju

V občini Kamnik se je aktualni župan Marjan Šarec že v svojem prvem mandatu naučil, da se je treba za ponovitev mandata močno potruditi in nič prepustiti naključju. Tako se praktično vsak dan seli s svojo listo Naprej Kamnik iz kraja v kraj in po lepi stari navadi predvolilnih golažev nagovarja svoje in podpornike, ki bi se še lahko pustili prepričati številnim uspehom njegovega prvega mandata. Zato zmaga v prvem krogu ne bi bila presenečenje. Na predvolilnih srečanjih, ki se jih je že nabralo krepko čez deset, podpornike med rokovanjem in slikanjem nagovarja tudi z besedami, »da smo to, kar so na cestah zahtevali vstajniki pred dvema letoma, mi naredili z našim prihodom na občino že dve leti prej«. Šarcu gre na tokratnih volitvah na roke tudi dejstvo, da najresnejši nasprotnik, ki se je meril z njim na prejšnjih volitvah v drugem krogu, Brane Golubovič, ne kandidira.

V Trzinu dozdajšnji župan Tone Peršak, ki se bo po štirih mandatih napornega krmarjenja znotraj dokaj razklanega občinskega sveta, raje znova bolj posvetil pisanju, svojega naslednika vidi v Petru Ložarju (skupina volilcev), župan najbolj zadolžene slovenske občine Tomaž Drolec, ki so ga spodnesle številne korupcijske afere, pa je v Komendi kot svojega morebitnega naslednika javno podprl Štefana Pojbiča (skupina volilcev).

Lesjak se vrača

V Grosupljem se bodo za županski stolček spopadli štirje kandidati, toda zanimiv bo predvsem dvoboj med aktualnim županom Petrom Verličem (SDS) in nekdanjim županom Janezom Lesjakom, ki je občino vodil tri zaporedne mandate pred Verličem, na zadnjih volitvah pa ni kandidiral. Čeprav je upokojenec Lesjak na državnozborskih volitvah kandidiral na listi Stranke Mira Cerarja (SMC), ga je na lokalnih volitvah predlagala SD. Uradno v premierjevi stranki niso želeli, da kandidira nekdo, ki ni član stranke (Lesjak ni član nobene stranke!), a poznavalci pravijo, da gre za čisto drugačne računice. Županski kandidat SMC Nejc Kolmančič (prej podmladek LDS) naj bi kandidiral bolj kot ne zato, da odžira glasove Lesjaku, v SMC pa za protiuslugo računajo na podžupansko mesto. Podobno je pred štirimi leti naredila lista Rad imam Grosuplje: njihov županski kandidat Iztok Vrhovec, ki je aktualnega župana skorajda porazil v drugem krogu, je na koncu postal podžupan, danes pa za svetnika celo kandidira na listi stranke, ki jo vodi najbolj znani slovenski zapornik. Četrti kandidat za župana v grosupeljski občini je Mitja Vilar (Demokratična stranka dela), direktor študentskega servisa Študent, sicer pa najbolj znan kot neumorni pisec pisem bralcev v slovenskem časopisju. Poznavalci razmer v Grosupljem menijo, da se zaradi razdrobljenih glasov na levici lahko zgodi, da Verlič zmaga že v prvem krogu, če pa bi prišlo do drugega kroga, naj bi imel rahlo prednost Lesjak.

Aktualni župani v veliki prednosti

Na Brezovici so občani očitno tako zadovoljni z županom Metodom Ropretom, da že na drugih zaporednih volitvah nima protikandidata. »Verjetno mi je uspelo prepričati ljudi, da se v naši občini politike ne gremo,« pravi Ropret, ki bo tudi v tretji županski mandat zakorakal brez formalne koalicije. To je po njegovem mnenju celo prednost, saj lahko, kot poudarja, le tako res nepristransko ocenjuje vse predloge.

Na Škofljici se aktualnemu županu Ivanu Jordanu (Neodvisna lista Moja občina) nasmiha drugi mandat na županskem stolčku, saj tako leve kot desne stranke v ogenj niso poslale nobenega protikandidata. Drugi županski kandidat Bojan Božič (Neodvisna lista Naša Lavrica) na prejšnjih volitvah ni uspel priti niti v drugi krog in tudi tokrat mu kljub agresivni kampanji ne pripisujejo veliko možnosti.

Podobna zgodba se odvija na Igu, kjer župan Janez Cimperman (SLS) po vsej verjetnosti ne bo imel težkega dela z izzivalcem, magistrom mednarodne ekonomije Alešem Tolarjem, ki ga je predlagala SMC. Na prejšnjih volitvah je Cimperman, ki se poteguje za četrti mandat, protikandidata odpravil z rekordnimi, skoraj 93 odstotki prejetih glasov volilcev.

Na Vrhniki je velik favorit aktualni župan in nekdanji direktor Komunalnega podjetja Vrhnika Stojan Jakin, ki kandidira s podporo volilcev, ima pa tudi svojo listo Povezujemo Vrhniko. Stolček mu bosta skušala spodnesti Franc Mišič (SNS) in Anže Slabe (Solidarnost, za pravično družbo).

Tudi v Medvodah sedi trdno v sedlu dolgoletni župan Stanislav Žagar, čeprav se mu je v zadnjih dveh mandatih očitalo številne nepravilnosti, čaka pa ga še sodni epilog v zvezi z očitki o nezakonitih potovanjih, ki so se financirali z občinskim denarjem. Tokrat se mu bodo zoperstavili Leon Merjasec (SDS), Ivo Rep (SMC) in neodvisni kandidat Nejc Smole.

Rigler bi rad po Škofljici še Dragomer

V občini Log - Dragomer se je aktualni župan Mladen Sumina odrekel vnovični kandidaturi (poteguje se le za občinskega svetnika), za svojega naslednika pa podpira »puščavskega lisjaka« Mirana Stanovnika, ki velja tudi za favorita. Zanimivo je, da se za županski stolček v tej majhni občini poteguje tudi Boštjan Rigler, nekdanji župan občine Škofljica. Če bi zmagal, bi bil to verjetno prvi primer, da isti človek vodi dve različni občini.

Novega župana bodo izvolili tudi v občini Dol pri Ljubljani, saj se zdajšnji župan Primož Zupančič poteguje le za položaj občinskega svetnika.