Spletna trgovina svojo prisotnost širi tudi na druga področja. Med drugim je na kitajskem bančnem sektorju, kjer prevladujejo banke v državni lasti, predstavila investicijski sklad Yuebao, ki ponuja višje donose, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prva javna ponudba delnic je bila vredna 25 milijard dolarjev

Kitajske oblasti so tako v zadnjih dveh mesecih vstop na bančni trg odobrile petim zasebnim bankam, medtem ko sta bili pred tem na Kitajskem le dve banki, ki nista bili v državni lasti. S tem želi Kitajska reformirati bančni sektor, na katerem imajo večinski tržni delež štiri državne banke.

Alibaba je bila ustanovljena leta 1999 v mestu Hangzhou v kitajski vzhodni provinci Zhejiang kot platforma za prodajo kitajskih izdelkov zahodnim veletrgovcem, prva javna ponudba delnic Alibabe pa je bila vredna 25 milijard dolarjev.

Mešanica spletnih velikanov

Gre za mešanico ameriških spletnih velikanov Ebay, Paypal in Amazon, ponuja pa tudi storitev za trgovce na debelo. Izdelkov ne prodaja neposredno - trgovcem nudi platformo za prodajo in plačilne storitve, podobno kot Ebay in Paypal.

Na Kitajskem upravlja priljubljeno spletno trgovino Taobao, ki ima več kot 500 milijonov registriranih uporabnikov in ponuja več kot 800 milijonov proizvodov. Spletna stran obvladuje 90 odstotkov vse kitajske prodaje, ki poteka med posamezniki in malimi trgovci.