Raziskovalci na Northwestern Medicine v Chicagu so spremljali 150 odraslih, starih od 18 do 89 let, ki so uporabljali posebno aplikacijo na svojih pametnih telefonih, s katero so beležili, koliko časa so porabili za športno udejstvovanje. Poleg tega pa so z aplikacijo še spremljali, koliko alkohola so popili v roku treh tednov, v različnih letnih časih.

Že prejšnje raziskave so pokazale, da najbolj aktivni popijejo največ alkohola. Nova raziskava povezave ni ravno potrdila, je pa pokazala močno povezavo med fizično aktivnostjo in številom praznih kozarcev. Pivo je bila najpogostejša pijača izbire. Količina popitega alkohola se je zvišala v četrtek in do nedelje ostala visoka, so še ugotovili. Tudi po tem, ko so raziskovalci upoštevali, da se večina družabnih dogodkov odvrti čez vikend, da se jih večina ob alkoholu sprosti konec tedna in da se vzorci pitja spreminjajo glede na letni čas, je povezava med fizično aktivnostjo in alkoholom ostala.

Alkohol kot nagrada

»Lahko da ljudje, ki so bolj fizično aktivni, porabijo več energije, da se pripravijo k gibanju, zato konec dneva popustijo in si privoščijo alkoholno pijačo,« je o rezultatih ugibal vodja raziskave David E. Conroy. Druga razlaga bi bila, da je posameznik tako zadovoljen sam s sabo, ker je bil fizično aktiven, da se nagradi z alkoholno pijačo in druženjem s prijatelji. Tretja pa, da nekateri pač mislijo, da bodo z alkoholno pijačo nadomestili tekočino, ki so jo izgubili med športom.

Alkohol po fizični aktivnosti ima lahko tudi negativne učinke. Poleg kalorij naj bi zavrl proces regeneracije mišic.