Na predzadnji tekmi letošnje velike nagrade FIS je po prvi seriji vodil Avstrijec Gregor Schlierenzauer (91,5 metra), sledila pa sta mu Koudelka in Nemec Richard Freitag (po 91). Damjan je bil osemnajsti. V finalu je Koudelka z dosežkom dneva (92 m) za dva metra preskočil vodilnega Schlierenzauerja (90) in ga potisnil na drugo mesto, na tretjega pa se je s petega prebil Nemec Marinus Kraus (91, v prvi seriji 89,5 m), ki je s stopničk zrinil rojaka Freitaga. Damjan je bil po prvi seriji 18. in je na tem mestu ostal tudi po končanem finalu, Jure Šinkovec je bil 22., brez nastopa v drugi seriji pa so ostali Rok Justin (35. mesto), Nejc Dežman (44.) in Miran Zupančič (46.).

»Res imam rad to skakalnico in moja skakalna tehnika je trenutno zelo dobra. No, bomo videli, kaj se bo zgodilo na zadnji tekmi v Klingenthalu. Ne skrbi me za skoke niti na majhni niti na veliki skakalnici. Če ti gre dobro, ti gre dobro na vseh,« je dejal češki skakalec Roman Koudelka, ki je včeraj v Hinzenbachu dosegel svojo premierno zmago na tekmah za veliko nagrado FIS. »Čeprav sem bil po prvi seriji v vodstvu, sem zadovoljen tudi s končnim drugim mestom. Tekma v Hinzenbachu je bila lepa, v hladnem vremenu in na visoki ravni. Pred začetkom zimske sezone se bom zdaj osredotočil na telesni in duševni trening ter testiranje opreme,« je pojasnil drugouvrščeni Gregor Schlierenzauer. Po prvih stopničkah v tem tekmovanju je bil zadovoljen tudi tretjeuvrščeni Nemec Marinus Kraus: »Ta rezultat je zelo pomemben zame, ker mi daje dodatno samozavest Zdaj imam priložnost tudi v nadaljevanju pokazati dobre skoke. Treniral sem zelo trdo in mislim, da je zdaj prišla tudi nagrada.«

Zanimivo je, da Damjan sprva sploh ni nameraval tekmovati v Zgornji Avstriji, premislil pa si je šele ob koncu prejšnjega tedna, potem ko si je v Almatiju priskakal prvo in drugo mesto ter s tem možnost za osvojitev poletne velike nagrade v skupnem seštevku. Poleg tega ima možnost postati prvi slovenski skakalec, ki bi mu to uspelo. »Lovorika bi mi seveda pomenila zelo veliko. V vsakem primeru pa si bom letošnjo poletno sezono zapomnil za vse življenje. Pred začetkom cilj sploh ni bil osvojitev poletne velike nagrade v skupnem seštevku, ampak le tekmovati. Do tekme v Hinzenbachu sem odskakal veliko tekem in sem v primerjavi s tekmeci nekoliko utrujen. Toda moji skoki gredo v pravo smer,« pravi Jernej Damjan, skakalec ihanskega Sama, ki je pred včerajšnjo preizkušnjo za štiri točke zaostajal za Norvežanom Phillipom Sjöenom (378:382), vodilnim v skupnem seštevku poletne velike nagrade.

Slovenski skakalni as ima po 18. mestu v Hinzenbachu zdaj 391 točk, kar pomeni devet več od Sjöena. Komaj 18-letni Norvežan včeraj ni tekmoval pri naših severnih sosedih, po neuradnih informacijah pa naj bi izpustil tudi zadnjo tekmo, ki bo v soboto v Klingenthalu v Nemčiji. Če se bo to zares zgodilo, bo 31-letni Damjan že pred zadnjo tekmo sezone postal zmagovalec letošnje poletne velike nagrade. Ob Norvežanu njegov glavni tekmec, Japonec Taku Takeuči, ima pred sklepnim dejanjem poletne sezone namreč le 290 točk.