Čeprav je Thomas Morgenstern prvo zmago v svetovnem pokalu v smučarskih skokih požel že pri 16 letih na tekmi v Liberecu na Češkem, si ga je večina najprej zapomnila po dogodkih na začetku sezone 2003/204. Na uvodni tekmi sezone novembra v Kuusamu na severu Finske je v kaotičnih razmerah srhljivo padel, potem ko ga je nenaden sunek zahrbtnega vetra sklatil na doskočišče. Ko so pesimisti pomislili, da bo končal na invalidskem vozičku, je bil čez pičle štiri tedne znova na zaletni rampi in na uvodni tekmi novoletne turneje v Oberstdorfu osvojil drugo mesto.

Dvakrat je grdo padel tudi v zadnji sezoni, nazadnje na Kulmu na poletih, ko je utrpel hude poškodbe pljuč in glave, zato je predčasno končal sezono. Toda v kolikor je fizične rane kmalu pozdravil, so posledice pustile psihične težave, zato se je Thomas Morgenstern prejšnji teden uradno poslovil od tekmovalne kariere. Konec prihodnjega meseca bo dopolnil 28 let. »Odločitev je dozorela čez poletje. Za mano je lepa in uspešna pot,« je povedal avstrijski skakalec. »Želim si, da pozitivne izkušnje pretehtajo negativne. In tako je tudi v tem trenutku, ko se poslavljam. Iz vsakega padca sem skušal potegniti pozitivno,« je še povedal Morgenstern in kot najboljše trenutke v karieri izpostavil tiste z olimpijskih iger leta 2006: »Najbolje je bilo v Torinu. Ne le zaradi olimpijskih zmag, ampak zaradi vsega dogajanja. To so trenutki, ki jih bom sedaj pogrešal.«

Priljubljen, a tudi nadut

Thomas Morgenstern (njegov priimek bi lahko prevedli v jutranja zvezda), je bil na začetku svoje kariere tako priljubljen, da so ga Avstrijci hitro začeli primerjati z Andrasom Goldbergerjem. V skoke je prišel po naključju, ko je iz radovednosti zašel na festival Tonija Innauerja. Pred tem je bil zelo uspešen na tekmovanjih v alpskem smučanju, kamor sta ga z uspehi zvabila stric Alois in oče. Toda sčasoma je postal tako priljubljen in prepoznaven, da se je vključil njegov obrambni mehanizem. Postal je nadut in nedosegljiv, zato je hitro zbledela podoba nasmejanega fantiča iz Spittala. Težave je imel tudi s sotekmovalci, z Gregorjem Schlierenzauerjem se včasih sploh nista pogovarjala.

Razen prve sezone v svetovnem pokalu (2002/03) je bil vedno med najboljšimi desetimi v skupnem seštevku. Najboljši je bil v letih 2008 in 2011, ko je bil prvi, najslabši pa leta 2009, ko je bil sedmi. Ima tudi tri zlate olimpijske kolajne, posamično na veliki skakalnici v Torinu 2006 in z ekipo leta 2006 in 2010 v Vancouvru. Letos je bil v Sočiju še srebrn na ekipni tekmi. Ob tem ima še osem zlatih kolajn s svetovnih prvenstev (od tega sedem z ekipnih tekem), dve srebrni in bronasto. Velik kamen v mozaiku vseh uspehov je prispeval trener in mentor Heinz Kuttin iz Beljaka, nekdanji svetovni prvak v skokih. »Skrivnost mojih vrhunskih dosežkov se je skrivala v trdem in sistematičnem delu poleti, ko sem krepil tudi psihično trdnost, saj sem v glavi spremenil marsikaj,« je povedal Korošec, ki je skupaj s Kuttinom v sezono vložil tudi 1000 ur v proučevanje ter izboljševanje opreme in ostalega materiala, s katerim je tekmoval.

Vozil tudi dirkalnik formule 1

Za veliko afero je poskrbel lani poleti. Le tri mesece po rojstvu hčerke Lilly je Morgenstern zapustil svojo zaročenko Kristino Černic, s katero je bil pred tem skupaj deset let, saj je novo ljubezen našel v družbi fizioterapevtke Silvie Stöttinger, s katero je kmalu odšel tudi na dopust na Havaje. Dotedanja Morgensternova spremljevalka Kristina je hkrati morala zapustiti vilo v Jezernici na avstrijskem Koroškem. To jo je tako zlomilo, da je izgubila precej telesne teže in je na koncu tehtale le še 46 kilogramov. V medijih jo je branila kar njena mama Petra: »Moja hčerka je v zelo slabem stanju in ima velike težave s prehranjevanjem.«

O vsem skupaj Morgenstern ni hotel govoriti, ampak se je posvetil le skokom. Zdaj, ko je končal kariero, pa bo moral najti nov izziv. Poleg skokov je bil vedno nor na letenje s helikopterji in letali, ima izpit za pilota. Vozil je tudi že dirkalnik formule 1, ko je bil del promocije moštva Red Bull, ki je tudi Morgensternov sponzor. »Veliko je možnosti, kaj bom počel v prihodnje. Doslej so bili skoki dolga leta prioriteta, zato o kakem drugem načrtu nisem razmišljal. Delal bom tisto, kar me bo najbolj zabavalo. Imam dobro osnovo. Zagotovo mi ne bo dolgčas,« je dejal Morgi.