Prahu v podobi starih grehov ima Smučarska zveza Slovenije veliko. Zelo veliko. Stari grehi imajo ogromno alinej. Natančno se ve, kdo je v določenih obdobjih opravljal vodilne funkcije v slovenski smučariji. Manj natančno, a vseeno znano je, kdaj so se evrski minusi večali, kdaj so postali krediti del vsakdana na zvezi, na kateri se obrne več kot deset milijonov evrov davkoplačevalskih in sponzorskih sredstev na leto. Odgovornosti doslej ni prevzel še nihče. Čeprav jih je veliko služilo visoke plače, ki so bile zasoljene z dodatki za uspešno delo. Številni delavci, ki so pisarne v Podutiku v nasprotju z operativci zapuščali le ob koncu delovnih dni, so prejemali mesečne plače, kot bi imela smučarska zveza velike presežke, ne pa vsako leto večjega minusa. Medtem si glavni akterji, športniki, zaradi katerih vse skupaj sploh deluje, sami plačujejo programe.

Zgodbi skakalnega centra v Kranju in biatlonskega centra na Pokljuki sta trenutno rakavi rani Smučarske zveze Slovenije, o katerih bo še veliko napisanega. Ena dolgoletna rana bo vse bolj pozabljena, a nikoli zaceljena. Zgodba Matjaža Štiblja je dobila epilog, potem ko mu je morala Smučarska zveza Slovenije izplačati 145.000 evrov, ker ga je ekipa bivšega predsednika Tomaža Lovšeta po mnenju sodišča neupravičeno poslala na cesto. Odgovornosti ni prevzel nihče.

Še nekaj tožb alpskih smučarskih trenerjev čaka na izvršbo sodišča. Verjetno se bo kmalu našla še kakšna, saj bo prišlo do novih prekinitev pogodb v alpskem delu smučarske zveze, ki se utaplja v krizi. Najverjetneje se bo tudi epilog izpolnjene norme violinistke Vanesse Mae odvil na sodišču. Tam se razpleta tudi zgodba o enoletnem predsedovanju Primoža Ulage. Tudi s Kranjem in Pokljuko se ukvarjajo številni organi v državi.

Sponzorji se počasi umikajo, proračuni disciplin so in bodo vse nižji. Marsikateri evrski prinašalec v zgodbi vztraja zaradi Tine Maze, ki bo kmalu končala kariero in postala zgodovina. Ko bodo obrnila hrbet nekatera državna podjetja, bo finančno stanje postalo še slabše. Zgodbe iz preteklosti učijo, da odgovornosti ne bo prevzel nihče.

Danes bo izredna seja izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije, v katerem sedijo nekateri vplivni ljudje slovenske preteklosti. Izvršilni odbor v obdobju med skupščinami sprejema in potrjuje najpomembnejše odločitve. Danes naj bi bil znan najnovejši minus v blagajni SZS, discipline pa naj bi tik pred začetkom sezone izvedele, s kolikšnim proračunom se bodo sploh merile s svetovno konkurenco. Sprejetih bo nekaj sklepov, za katere bržčas nikoli nihče ne bo prevzel odgovornosti.

Navzven se kaže volja, da bi novo vodstvo SZS rado počistilo plasti prahu preteklih grehov. To je mogoče sklepati zato, ker se glavni akterji preteklosti pojavljajo v medijih, čeprav si tega ne želijo. Vsi ti imajo skupna imenovalca. Da imajo povsem čisto vest ter da s prstom kažejo na izvršilni odbor, ki naj bi bil kriv za vse. Zaradi številnih očitkov v zadnjem času bodo imeli člani izvršilnega odbora na izredni seji danes priložnost, da sprejmejo vsaj kakšno subjektivno odgovornost. Da imajo čisto vest preteklosti, pa tako in tako vemo.