Vodja študije Frederic Amant iz Univerzitetne bolnišnice Leuven v Belgiji je na današnji novinarski konferenci v okviru kongresa ESMO poudaril, da strah, da bo kemoterapija vplivala na razvoj otroka, glede na izsledke študije ne bi smel biti razlog za prekinitev nosečnosti, zamik začetka zdravljenja matere ali sprožitev prezgodnjega poroda.

Po njegovih besedah so namreč nekateri onkologi doslej oklevali z predpisovanjem kemoterapije nosečnicam zaradi morebitnih negativnih učinkov na plod in poznejši razvoj otroka.

V prvi študiji so primerjali mentalni razvoj in kardiološko stanje 38 otrok, ki so bili kot plod izpostavljeni kemoterapiji, z enakim številom otrok, katerih matere med nosečnostjo niso imele takšnega zdravljenja. Ugotovili so, da je bila umska razvitost otrok normalna v obeh skupinah in se ni pomembno razlikovala. Tudi rezultati preiskav delovanja srca so bili v obeh skupinah v okvirih normalnega.

Tudi v študiji o vplivu radioterapije na otroke žensk, ki so imele v času nosečnosti raka, so prišli do podobnih zaključkov. Ugotovili so, da 16 otrok in 10 odraslih, ki so bili kot plod v maternici izpostavljeni radioterapiji, nevrofiziološko, mentalno in nasploh zdravstveno ne odstopajo o tistih, ki niso bili izpostavljenih radiološkemu sevanju. En otrok je sicer zaostajal v razvoju, a je bil izpostavljen razmeroma nizkemu odmerku sevanja, je pa imela mati zaplete v nosečnosti zaradi agresivnosti raka in se je zato tudi prezgodaj rodil.

Previdno pri predpisovanju terapij nosečnicam

Kljub temu pa Amant svetuje opreznost pri predpisovanju radioterapij nosečnicam v zadnjem tromesečju, katerim do sedaj praviloma tega zdravljenja niso predpisovali.

Ob tem je opozoril na potrebo po predpisovanju kontracepcije ženskam, ko jim ugotovijo raka ter ko prejemajo kemoterapijo, saj se je neškodljivost izkazala le za otroke nosečnic v poznejši nosečnosti, medtem ko je v prvem tromesečju izpostavljenost kemoterapiji za plod škodljiva. Ravno v tem obdobju se namreč oblikujejo organi, poleg tega v poznejši nosečnosti posteljica prestreže kemoterapijo in tako ne vpliva na plod.

Neželena nosečnost med onkološkimi bolnicami sicer ni prav pogosta, se pa dogaja. Med skoraj 900 bolnicami iz registra raka Mednarodne mreže za nosečnost in neplodnost onkoloških bolnic jih je 29 nenačrtovano zanosilo potem, ko so jim postavili diagnozo raka ali v času prejemanja kemoterapije. Skoraj tretjina se jih je nato odločila za prekinitev nosečnosti, dve sta imeli spontani splav, ostale pa so otroka donosile.