Tivoli si je oddahnil. Po štirih porazih v nizu je Olimpija ujela prvo zmago, potem ko je bila boljša od Beljaka s 4:1. Slovenski prvaki so prvi par točk ujeli lažje od pričakovanj, saj so se gostje iz Avstrije predstavili v neprepričljivi luči. Zdelo se je, kot bi prespali gostovanje v Ljubljani, kar je ujezilo njihovega trenerja in starega znanca tivolskih tribun Hannuja Järvenpääja. Fincu bi lahko kmalu postalo vroče, če njegovi orli po treh zaporednih spodrsljajih ne bodo kmalu spremenili odnosa na ledu. Medklic – prvi za odstrel v EBEL je že Martin Stloukal iz Celovca, ki je v četrtek zvečer doživel ponižanje proti Linzu (0:9).

In Olimpija? Na svoji drugi domači tekmi je prikazala več želje in se odkupila občinstvu za pokvarjeno premiero izpred tedna dni proti Znojmu. So pa tivolski hokejisti včeraj dolgo iskali zmagoviti ritem. V prve pol ure smo gledali uspavanko z ogromno zgrešenimi podajami in streli na obeh straneh, ki jo je za dalj časa prekinilo počeno pleksi steklo ob domači klopi. Po čiščenju ledu je Olimpija iskala vodstvo preko kazenskega strela, a je Gal Koren prelahko vzel izziv s tekmečevim vratarjem Thomasom Hönecklom. Omenimo, da je bil pod posebnim drobnogledom ta večer beljaški napadalec Adis Alagić, sin nekdanjega jeseniškega hokejista Husa Alagića. Fant je zanimiv, ker ima poleg avstrijskega še slovensko državljanstvo, a za rise ne bo mogel igrati, ker se je rodil na Koroškem in tam preživel svojih dosedanjih dvajset let. Novinarskemu kolegu se je ob prošnji za intervju takoj opravičil, da ne zna slovensko, lahko pa pove kaj v nemškem ali bosanskem jeziku.

Alagić je v beljaškem dresu resda opozoril na uvodu v novo sezono, ob včerajšnjem porazu Avstrijcev pa ni pokazal nič posebnega. Olimpija je pomemben korak k zmagi naredila na sredini tekme v pičle pol minute, ko sta Marvin Degon z razdalje in Žiga Pešut iz neposredne bližine beljaških vrat povedla domače v vodstvo z 2:0. Do konca tretjine so se Ljubljančani sprostili, plod njihove igrivosti pa je bilo še udobnejše vodstvo s tremi goli razlike. Od tod naprej Beljak ni imel več možnosti za povratek med žive. Zelo zanesljivi vratar Andy Chiodo jim je dopustil le nekaj veselja ob častnem golu branilca Maria Altmanna, piko na i pa je z drugim golom postavil Hunter Bishop. Zdaj je odleglo tudi nemškemu trenerju na tivolski klopi Fabianu Dahlemu, ki je dočakal svoj prvi čudež na ledu, potem ko je pred sezono dejal, da bo vsaka zmaga kot čudež. A prav gotovo se tudi Dahlem zaveda, da bo včerajšnji uspeh treba nadgraditi že jutri, ko bo v Ljubljani gostoval Innsbruck.

EBEL, 5. krog: Olimpija – Beljak 4:1 (0:0, 3:0, 1:1, gledalcev 1000; 1:0 Degon 30, 2:0 Pešut 30, 3:0 Bishop 34, 3:1 Altmann 46, 4:1 Bishop 60/EN), Innsbruck – Znojmo 5:2, Gradec – Alba 4:1, Dunaj – Salzburg 2:4, Bolzano – Dornbirn 0:2, KAC – Linz 0:9, vrstni red: Salzburg 10, Linz in Dunaj po 8, Gradec 7, Alba 6, Beljak, Innsbruck in Dornbirn po 4, Znojmo, Olimpija, Bolzano in KAC po 2. Pari prihodnjega kroga, jutri ob 17.30: Olimpija – Innsbruck, Bolzano – Znojmo, Dunaj – Beljak, Alba – Salzburg, Dornbirn – Linz, KAC – Gradec.