Pripadnost Trbovljam, ne pa tudi svoji stranki?

Zelo resno je borbo za župansko funkcijo vzel Dolanc, celo toliko, da se je na plakatih, s katerih nagovarja občane, oddaljil od svoje stranke. Ne razkriva namreč »značke« SDS, se je pa odel v zeleno modre trboveljske barve in na plakate samovoljno natisnil občinski grb. Vendar je iz odloka o uporabi občinskega grba in zastave jasno razvidno, da se občinski grb v te namene ne sme uporabljati, Dolanc pa je plakate z občinskim grbom natisnil brez izrecnega dovoljenja župana Vilija Trevna. Na naša vprašanja, ali je zaprosil za dovoljenje, sicer ni odgovoril, je pa očitno završalo, ko smo o tem povprašali na občini, saj je Treven tako Dolancu kot tudi drugim kandidatom soglasje izdal naknadno, v četrtek popoldan. Dolanc pa je »za nazaj« od mestnega redarstva dobil zgolj opozorilo.

Ta, prav tako sporna, Trevnova poteza pa pravzaprav ni presenetljiva, saj se po Trbovljah že precej glasno govori o njegovi podpori Dolancu. Nekateri celo špekulirajo, da bi Treven s stranko DeSUS, v katero je prestopil po nesoglasjih v SD, v drugem krogu podprl Dolanca in ob morebitni zmagi postal podžupan, a sam zatrjuje, da bo 1. marca prihodnje leto odšel v pokoj, zato ga podžupanovanje ne zanima več. Ga pa bodo še potrebovali, priznava, a ne pove, kdo, Dolanc pa na vprašanje, ali pričakuje Trevnovo podporo in računa na sodelovanje z njim, prav tako ni odgovoril.

Za neprijetna vprašanja ni časa

Kandidat stranke SDS, ki sicer navzven kaže podobo neodvisnega kandidata, tudi ni odgovoril na naša vprašanja, kakšno odgovornost čuti do rezultatov revizije poslovanja Termoelektrarne Trbovlje, ki je pokazala na milijonsko oškodovanje družbe v minulih letih. Dolanc je bil namreč član nadzornega sveta TET od leta 2007 do 2009, vanj pa je bil ponovno imenovan januarja lani. Sicer direktor nepremičninskega podjetja Spekter, hčerinske družbe Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), ki upravlja več kot 3000 stanovanj v Zasavju, pa je po tistem, ko bo moral 2,3 milijona evrov dobička predati RTH, naletel tudi na številne očitke najemnikov stanovanj, zakaj ni več teh sredstev vložil nazaj v obnovo stanovanjskega fonda. Tudi teh pojasnil nismo dobili, kot tudi ne, ali bi njegova soproga v primeru njegove izvolitve še naprej delala v lokalnem gradbenem podjetju, ki posluje tako s Spektrom kot z občino.

Je pa Dolanc veliko bolj zgovoren, ko gre za protikandidate, ki v očeh volilcev prav tako zbujajo nekatere dvome. SDS pa tudi druge stranke Gabričevi očitajo predvsem, da je kot podžupanja naredila premalo za pridobivanje evropskih sredstev in da ne živi v Trbovljah, temveč ima začasno prebivališče v Ljubljani, za kar prejema tudi potne stroške. Gabričeva na to odgovarja, da je funkcijo podžupanje v začetku leta 2012 prevzela »tako rekoč čez noč«. »Zaradi zasebnih zadev sem bila med tednom razpeta med dve mesti, kdaj za konec tedna tudi med tremi. Župan je bil s tem seznanjen. Prejela sem povračilo stroškov za karto za vlak in avtobus. Si pa ogledujem stanovanja, da se bo partner lahko preselil v Trbovlje. Če bova službe imela kje drugje, pa bova tako kot ostali primorana iti s trebuhom za kruhom,« odgovarja aktualna podžupanja, ob tem pa dodaja, da njena naloga ni bila pridobivanje evropskih razpisov, temveč so za to skrbele strokovne službe v občinski upravi.

Obljubljajo nove obraze

Gabričeva sicer v drugem krogu računa na podporo »vseh tistih, ki jim je mar za Trbovlje in ki so pripravljeni razmišljati zunaj svojih okvirjev, brez političnih kupčkanj in botrov iz ozadja«. Prav s tem namenom pa se je za kandidaturo odločil tudi Ledinek. »S spletkarjenjem enih in istih ljudi smo Trbovlje pripeljali do situacije, ko enostavno vsi mladi bežijo ven. Trbovljam moramo dati novo moč in nov zagon. Brez starih obrazov, ki so naše mesto uničili,« obljublja Ledinek, ki zato, kot trdi, tudi še ne razmišlja, čigavo podporo po politični strani bi iskal ob morebitni uvrstitvi v drugi krog ali ob izvolitvi za župana, ampak obljublja sodelovanje s tistimi, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja s Trbovljami.

Največ težav in nezaupanja pa Ledinek, sicer vodja oskrbovalne verige v trboveljski cementarni Lafarge cement, lahko pričakuje pri lokalni skupnosti, ki nasprotuje sosežigu odpadnih olj, gum in plastike in v cementarni vidijo le še največjega onesnaževalca okolja, v županu, ki prihaja iz Lafargea, pa zagovornika kurjenja odpadkov. »Vedno sem se trudil, da so stvari funkcionirale tako, da je bilo vse po pravilih. Tudi moja otroka živita v Trbovljah in verjemite, da ne bi nikoli delal stvari, ki bi pomenile, da ogrožam njuno zdravje ali kakovost življenja,« zatrjuje Ledinek.