Avstrijec, ki bo čez en mesec dopolnil 28 let, je v svoji bogati karieri med drugim osvojil tri zlate olimpijske kolajne, posamično na veliki skakalnici v Torinu 2006 in z ekipo leta 2006 in 2010 v Vancouvru. Letos je v Sočiju v svojo zbirko dodal še srebrno ekipno olimpijsko odličje. Ob tem ima še osem zlatih kolajn s svetovnih prvenstev (od tega sedem z ekipnih tekem), dve srebrni in bronasto.

V svetovnem pokalu je nanizal 23 zmag in 71 uvrstitev na stopničke. Dvakrat je bil skupni zmagovalec svetovnega pokala, enkrat pa je osvojil tudi novoletno turnejo.

"Odločitev je dozorela čez poletje. Za mano je lepa in uspešna kariera," je ob slovesu povedal Morgenstern, ki je v minuli sezoni doživel huda padca v Titisee-Neustadtu in na Kulmu.

"Želim si, da pozitivne izkušnje pretehtajo negativne. In tako je tudi v tem trenutku. Iz vsakega padca sem skušal potegniti pozitivno," je še povedal Morgenstern in za najboljše trenutke v karieri izpostavil tiste z OI 2006: "Najbolje je bilo v Torinu. Ne le zaradi olimpijskih zmag, ampak zaradi vsega dogajanja. To so trenutki, ki jih bom pogrešal."

Kaj bo oče hčerke Lily počel v prihodnosti, še ne ve natančno. "Veliko je možnosti. Doslej so bili skoki dolga leta prioriteta, zato o nekem načrtu B nisem razmišljal. Delal bom tisto, kar me bo najbolj zabavalo. Imam dobro osnovo. Zagotovo mi ne bo dolgčas," pravi "Morgi".