Danes obeležujemo svetovni dan kontracepcije, ki letos poteka pod geslom Gre za tvoje življenje, tvojo prihodnost; poznaš svoje možnosti?. Kot pravi Pinterjeva, se pri nas glede uporabe kontracepcije v prvem koraku odločita partnerja skupaj, a končna odločitev je prepuščena ženski sami.

Različne raziskave dajejo nekoliko različne podatke o razširjenosti različnih vrst kontracepcije v Sloveniji. Kot navaja Pinterjeva, hormonsko kontracepcijo uporablja med 25 in 40 odstotkov žensk, kondom za zaščito pred neželeno nosečnostjo uporablja med 15 in 30 odstotkov parov, med 11 in 15 odstotkov žensk uporablja eno od vrst materničnega vložka, do štiri odstotke žensk moških in žensk pa je steriliziranih.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da je skrb za kontracepcijo odgovornost obeh partnerjev. Svetujejo odkrit pogovor med parterjema o kontracepciji in skrbi za zanesljivo zaščito, kar je temelj sproščene in osrečujoče spolnosti. Nasvete glede izbire najprimernejše oblike kontracepcije lahko pari poiščejo pri ginekologu, poudarjajo na inštitutu.

V svetu naj bi bilo kar 85 milijonov nenačrtovanih nosečnosti. Po podatkih iz leta 2012 je bilo v Evropi nenačrtovanih kar 45 odstotkov vseh nosečnosti in več kot polovica se jih je končala s splavom, navaja Barbara Mihevc Ponikvar z inštituta. Po podatkih inštituta pa so v Sloveniji še vedno velike regijske razlike v splavnosti: v zadnjih letih je najvišja v podravski in najnižja v goriški regiji.

Slovenija ima sicer eno najnižjih stopenj splavnosti v svetu, pravi Pinterjeva, ki to pripisuje izobraženosti ginekologov in drugih zdravnikov, na katere se ženske obračajo po nasvet o kontracepciji. Pomembna je tudi dostopnost do kontracepcije oz. to, da so kontracepcijske tablete krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ter dostopnost zdravstvene službe, pravi Pinterjeva.

Tudi zdravnikom je po njenih besedah lažje svetovati ženskam, ki so pri nas dobro informirane in Slovenke nedvomno so poučene o možnostih kontracepcije, dodaja Pinterjeva.