Po štirih dirkah ste ponovno na motociklu. Kaj je bil vzrok za odmor?

Predvsem seveda poškodba zapestja. V zapestju sta dve vrsti manjših kosti, pri meni je bila poškodovana zgornja vrsta in to so mi odstranili. Mogoče se sliši smešno, a je povsem logična rešitev, posebej če bi si ogledali rentgensko sliko mojega zapestja.

Je bila operacija glavna težava?

Več stvari je šlo narobe. Dve dirki pred operacijo sem že opažal, da nekaj ni v redu, saj nisem mogel več voziti tako, kot sem bi vajen. Bolečina je bila stalno prisotna, a s tem se navadiš živeti. Ker pa so bile kosti zamaknjene, zapestje ni bilo več stabilno, posebej ob določenih kretnjah med samo vožnjo. Enostavno ga nisem mogel več normalno premikati, pa tudi prave moči nisem imel več.

In kdo vas je dokončno prepričal, da je operacija potrebna?

To sem imel že v načrtu, da moram do konca pozdraviti zapestje in se čim prej vrniti na dirke. Seveda sem se posvetoval z nekaj zdravniki, njihova mnenja niso bila vsa enaka, zato sem se pozanimal še pri nekaterih dirkačih, ki so imeli podobne poškodbe.

Koliko časa ste morali mirovati?

Prvih deset dni po operaciji sem moral mirovati, roka pa je bil fiksirana. Potem so mi namestili snemljive opornice, da sem se lahko tuširal in si očistil rano. Po dveh tednih sem lahko tako že malce premikal prste, zato sem kar hitro lahko začel rehabilitacijo in počasi trenirati. A ni bilo lahko, saj sem imel v vsega mesecu dni dve operaciji, tako da sem moral s poškodovano roko živeti tri mesece. Logično je, da sem izgubil veliko mišične mase, roka pa je postala skoraj negibljiva.

Ampak zdaj lahko vozite?

Le kakšen teden pred to dirko sem prvič po dolgem času sedel na motocikel za vožnjo po neurejenih stezah. Prvi občutki niso bili dobri, saj je bilo jasno, da bom potreboval še kar nekaj časa. A potem sem z vsako vožnjo manj razmišljal o zapestju. Če sem iskren, je bil ta čas zame težak, težko sem sprejel vse skupaj, saj sem vedno znova začel dvomiti, da se bom še kdaj lahko vrnil na dirkalni motocikel.

Je bilo težko spremljati dirke kot gledalec?

V Indianapolisu sem bil na dirkališču, preostale dirke sem spremljal na TV-sprejemniku. Ni bilo lahko, a sem bil tudi sicer preveč osredotočen le na zdravljenje. Toda zdaj je prišel čas, da se vrnem, in tega se veselim. Dirkanje je moje življenje, moja strast, ne le poklic.

In kakšna so vaša pričakovanja na prvi dirki po dolgem času?

Težko bo, da bom ujel pravi ritem s preostalimi dirkači. A pripravljen sem sprejeti ta izziv. Žal nisem mogel pred tem nič preskusiti motocikla za motoGP, saj ni nobene druge bližnjice, da bi se navadil na pnevmatike, zaviranje. Veselim se, da bom spet sedel na mojo hondo, potem pa bomo videli, kaj bo.

Povzeto po motorsport-magazin.com