Zadovoljni so nemški generali, delno zadovoljni nemški politiki, nezadovoljni pacifisti, Američane pa je zagrabila rahla panika. Ko so nemške vojake pred leti za pokušino vzeli s seboj delat mir v Afganistanu, so ameriškim častnikom pokonci stali kratko postriženi lasje. Nemci, pedantni, kot so, vsako povelje od zgoraj najprej natančno preučijo, ali nemara ni v neskladju z določili pogodbe o zavezništvu, koalicijske pogodbe in sindikalnimi pravili, potem glasuje bundestag, potem je treba ukaz brati do konca, saj je v nemščini glagol šele na koncu stavka. In ko vse to opravijo, je vojne že konec. Pentagonu, potem ko so se Slovenci in Hrvati uprli, da bi poslali svoje rambe v Irak in Sirijo, vendarle ni ostalo drugega, kot da povabijo naslednike wehrmachta. Ko jih vsaj ne bi!

Nemci so svojo tisočletno željo – ustvarjati mir po svetu – vzeli silno resno in so za začetek do vrha natovorili vojaško transportno letalo z raznim orožjem, namenjenim Kurdom. Ob zvokih Lili Marleen so poskušali vzleteti iz Leipziga, pa je hudič zagodel motorju, crknila je »gefufna« ali morda »cincilator« in kljub porivanju letala gor in dol po stezi čudež vojne tehnike ni hotel vžgati. Na obrambnem ministrstvu so takoj ukazali poleteti z drugim letalom, a so iz mehanične delavnice sporočili, da takšnega trenutno ni na voljo, a da ga poskušajo usposobiti s prenašanjem nadomestnih delov z drugih transporterjev, ki pa so večinoma dočakali abrahama. Bo pa to malce trajalo.

Naj peljejo naročeno robo s helikopterji, je z nemško hitrostjo in natančnostjo ter izjemnim čutom za logistiko priletel nov ukaz. Pa spet ni šlo, kajti le 5 jih je od 43 operativnih. Lahko pa bi Kurdom poslali vseh 8 vojaških lovcev eurofighter, a potem doma ostane 109 takšnih čudežev vojne tehnike, ki pa trenutno niso za kaj drugega, kot da otroci plezajo po njih na aeromitingih. Ni delov, ker je vlada leta 2010 rekla, da je treba šparat', tudi v vojski. Luč je na obrambnem ministrstvu gorela do jutra. Nihče ni smel domov, dokler ne najdejo rešitve. In so jo. Jasno, saj to so Nemci. Preden pride orožje, naj gredo h Kurdom vojaški inštruktorji. Naj bratski narod vidi, da jih Nemci ne bodo pustili na cedilu v njihovem boju proti islamskim skrajnežem. Na hitro so jih nekaj obrali okrog štandov na Oktoberfestu, naložili v letalo, a je vesela druščina prispela samo do Bolgarije. Tam je vojaško potniško letalo po domače – crknilo: kuplunga ali fergazer? No, saj ni važno. Iz Berlina so rekli, da takoj pride drugo, pa četudi si ga bodo morali sposoditi od Nizozemcev, a inštruktorji že en teden ležijo na črnomorski plaži. Letalo je namreč resda prišlo v Burgas, a so Iračani rekli, da je bil prijavljen prihod tistega prvega letala in da red in disciplina morata biti, ker so jih tako naučili – Nemci. Zdaj po Nemčiji iščejo nadomestne dele, da bi nekako usposobili prvega, ki ga imajo Iračani na seznamu... In tako se bo vojna s pobesnelim kalifatom počasi končala – brez Nemcev.