Vsakokrat, ko pred Sicilijo morje golta človeške usode – očete, matere, otroke, dojenčke – se Evropa res zdrzne. Včeraj so tristo žensk in otrok reševali pred obalo Cipra. A to so dogodki, ki gredo hitro v pozabo. Lanske podobe majhnih belih krst, na katere je italijanska obalna straža posadila plišaste medvedke, so do minulega tedna, ko je utonilo sedemsto migrantov, že zbledele. Zdaj so se malo vrnile, pa bodo kmalu spet izginile.

»Kako lahko vi, Evropejci, dopustite takšen zločin? Kje je moja žena? Kje sta moja otroka?« Vprašanja palestinskega begunca, enega od desetih preživelih iz tragedije minulega tedna, so zarezala v živo. V morju je izgubil ženo, štiriletno hčerko in osemmesečnega sina.

To je resnica o Evropi. Begunci morajo na evropskih mejah računati s tem, da bodo umrli. Tam ni nikogar, ki bi jih sprejel, jih poslušal, pregledal dokumente, presodil situacijo. Presoja je prepuščena naravi in strojem. Presojajo viharji na morju in brzice na rekah. Odločajo infrardeče policijske kamere, usmerjene v grmovje, in merilci izdihanega ogljikovega dioksida v tovornih zabojnikih. Če je tam le še ogljikov dioksid, je bilo že odločeno. Presoja je prepuščena industriji, katere zadnji »varnostni« hit so brezpilotna letala za lovljenje migrantov. In tudi če jo begunci na poti odnesejo dobro, jih evropske policijske sile lahko kadar koli primejo in vrnejo tja, od koder so prišli.

Del tega je tudi Slovenija. Pred dvajsetimi leti je sprejela sto tisoč beguncev. Danes begunce odriva, jih lovi, spravlja za rešetke in deportira. Kaj se nam je zgodilo?

Vojne smo odrinili iz svoje realnosti. V Sredopolju je minulo soboto papež Frančišek nad grobovi sto tisoč padlih vojakov prve svetovne vojne rekel, da se v evropski okolici morda že kuha tretja svetovna vojna. Rekel je, da bo treba spremeniti pogled na svet. Evropa ima zgodovinske izkušnje z milijoni beguncev. V minulih velikih vojnah jih niso odrivali. Razumeli so jih kot priložnost – humanistično in pragmatično. Že samo bosanska vojna je v Slovenijo »pripeljala« vrsto znanstvenikov, umetnikov, kulturnikov. Slovenija jih je sprejela in sprejeli so Slovenijo.

Če je to pogoj za vrnitev človečnosti, razglasimo tretjo svetovno vojno. Kar takoj.