Medijsko petardo, da je Rajića vrgel na cesto, je 10. septembra sprožil direktor občinske uprave Marko Žula. Javnosti je sporočil, da je zoper sindikalista ukrepal zaradi domnevnega nadlegovanja predstavnice za stike z javnostjo in zaradi domnevnih groženj njemu osebno. Incident naj bi se zgodil konec julija.

»Storil je dejanje, ki ima po kazenskem zakoniku elemente kaznivega dejanja, v tem primeru elemente grožnje,« je dejal Žula. Po njegovih besedah se je sindikalist pognal proti njemu in se ustavil le nekaj centimetrov pred njegovim obrazom. »Ko sem ga vprašal, ali me želi udariti, se je nekoliko umaknil, a me potem žalil, akte, ki jih je imel v rokah, pa vrgel na mizo moje tajnice. Večkrat sem ga prosil, naj odide, ker pa ni želel, sem tajnico prosil, naj pokliče varnostno službo. Šele po posredovanju varnostnikov je vzel akte in odšel,« je razlagal direktor.

Čakal je kar 30 dni, preden je spisal odpoved. Pred tem sploh ni izpeljal disciplinskega postopka. Žula je to utemeljil s tem, da bi zagovor moral potekati pred njim kot direktorjem, kar pa v tem primeru naj ne bi bilo izvedljivo.

Konstrukt, ki jemlje sapo

Pred javnost je včeraj stopil Rajić in opisal svoj pogled na dogodek. »Zadeva je tako nizkoten konstrukt, da ti vzame sapo,« je bil ogorčen. Omenjenega dne ni grozil nikomur, še manj koga fizično napadel. Od tiskovne predstavnice Taje Kordigel je zgolj terjal pojasnilo, zakaj občinski uslužbenci nimajo več pravice do vpogleda v tako imenovani preskliping. V njeno pisarno naj bi zatem stopil Žula. Začel naj bi se razburjati nanj, nato je poklical varnostnike, ki so Rajića pospremili iz pisarne.

Ne dvomi o tem, da je ta odpoved Fištravčevo maščevanje zaradi kritik, ki jih je v preteklih mesecih izrekel na njegov račun. Ne dvomi tudi o tem, da bo komisija za pritožbe pri slovenski vladi razveljavila odpoved in zaposlitveni status povrnila v prvotno stanje. Pritožbo je občina prejela že 17. septembra. Zakon veleva, da bi jo morala nemudoma, torej najkasneje v treh delovnih dneh, poslati komisiji, vendar tega do zdaj še ni storila. Iz županovega kabineta s tem v zvezi sporočajo: »Pritožba bo skupaj z občinskimi pojasnili in dokumentacijo posredovana na omenjeni organ v skladu z določili zakonodaje in v rokih, ki jih ta določa.«

Avtor pritožbe je sindikalni pravnik Boštjan Medik. Po njegovi oceni odpoved ne izpolnjuje predpisanih zakonskih razlogov. »Rajič je lahko mesec dni po domnevnem incidentu nemoteno hodil na delo. Zato delodajalec ni prepričljiv v trditvah, da naj bi ogrožal zaposlene,« ocenjuje. Tudi to, da Rajiću niso omogočili zagovora, je huda kršitev zakonodaje. To je namreč dopustno izključno v primeru, če je delodajalec fizična oseba (samostojni podjetnik). Prvi mož občine pa je župan, ki ima vsa kadrovska pooblastila, ne glede na to, ali jih poprej predal komu drugemu, v mariborskem primeru Žuli.