Kranjska stvarnost je žal taka, da nekoč pomembno industrijsko mesto (spomnimo se samo na Savo, Iskro, Planiko ali Ibi) nase prepogosto opozarja le še z aferami, kot je bila tista, ko so mestni svetniki iz proračuna pridobljena sredstva zapravljali za požrtije s stotinami kilogramov mesa. V ospredju afere je bila prav stranka, ki je predlagala Mohorja Bogataja za župana že na prejšnjih in ga predlaga tudi na teh volitvah.

Medtem je v kranjskem mestnem svetu koalicija SDS (prvi človek je bil Branko Grims) in SD razpadla, v SD pa so se nato skregali, ker je del svetnikov še naprej podpiral Bogataja. Tudi sicer je podpora ali sodelovanje v kranjskem mestnem svetu vezana na številne druge interese in ne na programske sorodnosti ali strankarske usmeritve. Dokaz: kar trije mestni svetniki so v zadnjem mandatu dobili odlične službe v javnem podjetju Komunala.

SDS tudi v Kranju brez kandidata za župana

Protikandidati Mohorja Bogataja so večinoma novi v politiki, posebnost teh volitev je, da SDS kot trenutno najmočnejša stranka v mestnem svetu sploh nima svojega kandidata za župana. Podporo so obljubili Mohorju Bogataju.

Če največja stranka podpira Bogataja, so pri SD stavili na nov obraz in mlade, pri SMC pa iz sedanje opozicije v mestnem svetu potegnili Andreja Šušteršiča, ki bo stranki le težko izboril kaj več kot kakšen svetniški sedež. Barbara Gunčar s svojo listo rešuje čast žensk in deluje umirjeno in resno, a za spopad z »mašinerijo« drugih kandidatov bo to bržčas premalo. Nekoč podpornik in zdaj nasprotnik Bogataja je tudi brezposelni bivši policist Zoran Stevanović, ki dirka s svojo pisano listo. Najresnejši Bogatajev izzivalec je Boštjan Trilar – znani podjetnik, ki se ukvarja s prodajo avtomobilov. Trilar sicer nima dokončane fakultete, a je že s posrečeno potezo z zavzemanjem za etični kodeks ravnanja lokalnih politikov dregnil v osje gnezdo. V Kranju se namreč mirno lahko zgodi, da podžupan Bojan Homan (SDS) sam sebi odobrava račune, ki jih na občino pošilja kot mediator.

Verjetno tudi zato Trilarju volilna napoved, ki jo je za Dnevnik opravila agencija Ninamedia, kot političnemu novincu napoveduje zelo dober rezultat in dvoboj v drugem krogu z Bogatajem. Preostali kandidati pa imajo precej manj možnosti. Med njimi je tudi kandidatka Irena Čebašek (Naprej Slovenija), ki se v kampanji sploh nikjer ne pojavlja, ne hodi na soočenja in nima plakatov. Trilar se je projekta lotil bolj resno, ustanovil stranko Več za Kranj in z relativno mladostjo in dobro retoriko nadomešča tisto, kar manjka vsem, ki so se do zdaj pojavili kot možni nasledniki Mohorja Bogataja.

Kranj se lahko le zgleduje po manjšem Šenčurju

Sicer pa v Kranju predvolilni spopadi že potekajo na vseh ravneh, občanom delijo »obremenilna« gradiva, programske usmeritve vseh nasprotnikov sedanjega župana (izvoljen je bil do zdaj trikrat) pa temeljijo na – spremembah. Predvsem v načinu dela, saj je sedanji župan znan tudi po samovoljnih odločitvah, ki potem s sodnimi odločitvami in izgubljenimi spori bremenijo davkoplačevalce. Ko je na primer spodil lokalnega dimnikarja, je slednji sicer nepravnomočno od občine že iztožil skoraj milijon evrov.

Kranj je pod vsemi župani do sedaj drsel na vse hujše obrobje – gospodarsko, kulturno in športno močno središče je slabelo, lokalni oblastniki pa so vedno znova obljubljali razcvet, ki ga ni bilo. Zato je povsem logično, da je pred štirimi leti zmagal Mohor Bogataj, ki sploh ni imel programa, pred naslednjimi volitvami pa volilcem sporoča, da želi nadaljevati začeto.

Če iščemo odgovorne za kranjski zaostanek na vseh področjih, je trikratni župan Mohor Bogataj razumljivo prvi osumljenec. Kranj se lahko danes zgleduje po manjšem Šenčurju, ki ima veliko in cvetočo poslovno cono, nekoč eno najbolj industrijskih mest v bivši državi pa za podjetništvo ni storilo veliko. Prazna nova stanovanja kažejo, da tudi za priseljevanje Kranj ni več zelo zanimiv.

Bogatajeva prednost so lokalni mediji

Politična klima pred volitvami v Kranju ima dva pola. Na eni strani so vsi tisti, ki se ne morejo več sprijazniti s tem, da se je žalostno zaostajanje mesta nadaljevalo z uspešnim plenjenjem občinske blagajne. Na drugi pa so tisti, ki so v sedanji veliki županovi koaliciji prosperirali.

Vendar Mohorja Bogataja v tekmi za župana nikakor ne gre odpisati. Da je sam prepričan o svoji zmagi, zgovorno priča dejstvo, da ga sploh ne moti, če ga spet podpira in kandidira stranka, ki je v mesni aferi izgubila daleč največ ugleda in razpadla na dve stranki. Župana v tekmi za ponoven mandat podpira tudi bogati podjetnik Milan Podgoršek, ki se je v predvolilnem času vrnil s španskega otoka Tenerife, kjer sicer v glavnem živi.

Bogataj (kot mnogi drugi na Gorenjskem) ima tudi eno veliko prednost: mestna občina Kranj je velik oglaševalec v lokalnih medijih, kjer Kranjčani le malokrat izvedo za zgodbe, ki vodilnim na občini niso v ponos. Zato je položaj pred prvim krogom jasen: veliko je še neopredeljenih volilcev, spopad Mohorja Bogataja in Boštjana Trilarja pa bo pravi »volilni triler po kranjsko«.