V uradni izjavi Vatikana so zapisali, da je bila odločitev za umik škofa Rogelia Livieresa boleča odločitev, do katere pa so prišli na osnovni resnih pastoralnih vzrokov. Škof naj bi prikrival spolne zlorabe otrok, ki naj bi jih med služenjem v župniji v ameriški Pensilvaniji zagrešil sedaj njegov namestnik, argentinski duhovnik Carlos Urrotigoity. V ameriški župniji so ga označili za resno nevarnost mladoletnikom. Škof naj bi bil po poročanju italijanskih medijev obtožen tudi poneverjanja sredstev. Na položaju ga bo nasledil škof Ricardo Jorge Valenzuela Rios.

Vatikan bo preiskavo proti poljskemu duhovniku, osumljenemu spolnih zlorab, razširil še na države, v katerih je v preteklosti deloval. Seznam je dolg: 65-letni Wesolowski je bil med drugim nuncij v Boliviji in Srednji Aziji (Kazahstan, Tadžikistan, Kirgizistan in Uzbekistan). Pred tem je deloval v Afriki, v Kostariki in na Japonskem, v Švici, Indiji ter na Danskem, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Obtožnica temelji na cerkvenih dokumentih in na dokaznem gradivu preiskovalnih organov v Dominikanski republiki, kjer naj bi Wesolowski zagrešil zločine. Cerkveno sodišče je na tajnem zasedanju Wesolowskemu že junija odvzelo vse cerkvene nazive in ga degradiralo v laika.

Po navedbah tiskovnega predstavnika Vatikana Federica Lombardija Wesolowskemu grozi od šest do sedem let zapora, če ne bodo na plan prišli novi očitki na njegov račun. Če se bo izkazalo, da so bile njegove žrtve mlajše od 14 let, bi bila kazen lahko še višja.