Župan Elmasa, ki ima 9000 prebivalcev, je ustanovil program »Adesso Parto« (Odhajam, op.p.), namenjen brezposelnim osebam, starim med 18 in 50 let, ki v kraju živijo vsaj tri leta. Višja izobrazba za prijavo ni pogoj, na leto pa ne smejo imeti več kot 15.000 evrov prihodkov. Mestni svet je za program že namenil 12.000 evrov, kar pomeni, da bo deset prebivalcev svojo srečo s službo lahko poskusilo v tujini, za pričakovati pa je, da bo naval na program velik.

»Ideja je posledica zdrave pameti in izkušenj,« je za časnik Guardian razložil župan Valter Piscedda. »V zadnjem letu in pol, zlasti pa še v zadnjih nekaj mesecih, me je v pisarni obiskalo ogromno mladih, ki iščejo delo. Tako smo se odločili, da bomo pomagali tistim, ki si res želijo v tujino iskati službo,« je dodal.

»To je program za tiste, ki nimajo drugih priložnosti. Tako jim dajemo možnost, ne da bi morali za denar prositi svoje prijatelje ali pa obremenjevati sovjih družin,« je pojasnil župan.

Odzivi prebivalcev so bili različni – Silvana Mele je za italijanski časnik La Stampa povedala, da je njen 35-letni sin brez službe že od leta 2011. »Že dolgo si želi iti delat v London, a ni imel denarja, da bi prišel do tja. To je čudovita ideja,« je pohvalila mestni svet in župana. Drugi nad idejo niso navdušeni. »Zakaj nas skušajo prisiliti, da gremo?« se sprašuje Salvatore Floris. »Če mladi zapustimo ta kraj, bodo ostali le še starejši,« je prepričan. A župan poudarja, da program ni namenjen za spodbujanje bega možganov v tujino, temveč je eden od redkih načinov za (uspešen) boj s trenutno krizo in pomanjkanjem služb.

»Vse delo, ki ga tukaj ustvarim, je kratkotrajno. Seveda lahko nekomu plačam, da počisti trg, pa ulice, a je to le začasna zaposlitev, ki prinese malo denarja za nekaj mesecev. To želimo preseči,« je jasen. Prav tako upa, da se bodo tisti, ki bodo sprejeti v program, sčasoma vrnili nazaj domov in kraju »stokrat povrnili tisto, kar jim je ta dal«.