Gre za prvi telefon, ki ga kanadsko podjetje, ki je v zadnjih letih izgubilo praktično ves tržni delež, v svet pošilja pod vodstvom novega izvršnega direktorja Johna Chena. Napravo so predstavili na dogodkih v Londonu, Dubaju in Torontu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Blackberry Passport je po velikosti primerljiv z običajnim potnim listom. Kvadratni zaslon čez diagonalo meri slabih 12 centimetrov in ponuja ločljivost 1440 krat 1440 pikslov, baterija pa naj bi zadostovala za okoli 30 ur delovanja.

S Passportom se Blackberry usmerja nazaj h koreninam, s poudarkom na "poslovnih uporabnikih, varnosti, sodelovanju in komunikacijah", je predstavitev novega telefona pospremil Chen.

Možnosti za uspeh so majhne, a so

Zaradi svojega nekovencionalne oblike je telefon pritegnil pozornost nekaterih analitikov, ki mu previdno pripisujejo možnost za uspeh. "Gre za prvi konkurenčen blackberry v zadnjih letih, in sicer zato, ker ne tekmuje neposredno z Applom in Samsungom," je dejal analitik Avi Greengart iz analitske družbe Current Analysis.

Novi telefon je tretji od štirih, ki naj bi jih letos predstavili pri Blackberryju. Pred njim so v Indoneziji predstavili nizkocenovnik Z3, v Dubaju pa dizajnerski telefon, ki so ga oblikovali pri Porscheju. Na vrsto pride še Blackberry Classic, ki bo podoben Passportu in bo po Chenovih besedah na trgu do konca letošnjega leta.

Passport bo v ZDA na voljo za 599 dolarjev brez vezave, kar je nekoliko ceneje od najnovejših Applovih iphonov in Samsngovih naprav višjega razreda.