»Jutri bom odpotoval na Kitajsko z namenom, da mi uspeta dve lepi sestavi. V kvalifikacijah bom nastopil z izhodiščno oceno 16,5, se pravi sestavo, ki sem jo izvajal na svetovnem prvenstvu. Če se bom uvrstil v finale, kar je moj cilj, je mogoče, da bom izvajal sestavo z izhodiščem 16,8, kar je moj trenutni maksimum,« ne beži od visokih ciljev telovadec Narodnega doma, v preteklosti že dvakratni finalist SP na konju z ročaji, in sicer v Rotterdamu in Tokiu.

Koliko zanosa ste dobili, ker ste letos na velikem tekmovanju že osvojili kolajno?

To je velika psihološka prednost, saj na Kitajsko ne bom odpotoval reševat sezone, temveč bom lahko tekmoval bolj sproščeno. Ker imam težave z bolečinami v komolcu, tako ali tako od sezone nisem pričakoval veliko, ne glede na razplet v Nanningu bom končal leto z dvignjeno glavo. Kljub temu bom imel na Kitajskem visoke cilje, a bi bil bolj vesel, če bi bile težave v komolcu zgodovina.

Navzven se zdi, da bo letošnje SP zgolj korak do naslednjega, ko bodo prihodnje leto tudi kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah...

Prav imate. Vsi tako mislimo, hkrati pa si tudi v Nanningu želimo doseči dober rezultat. Ne bom jokal, če mi ne bo uspel vrhunski rezultat, nedvomno pa me najbolj zanima, kaj bo prineslo naslednje leto, ko si bo mogoče zagotoviti olimpijsko vozovnico.

Si tudi na Kitajskem želite strogega sodniškega kriterija, kakršen je bil na EP v Bolgariji?

Moja velika želja na vsakem tekmovanju je, da so sodniki strogi za vse. Številni tekmeci imajo višje izhodišče ocene od mene, tako da jih lahko uženem le s čisto izvedbo, ki me krasi. Ko izvedem dobro sestavo, je sodnikom težko odvzeti desetinke, v nasprotju s številnimi tekmeci, ki imajo slabšo tehniko.

Pred svetovnim prvenstvom ste imeli le eno generalko, in sicer na Madžarskem. Bi jih potrebovali več?

Ne. Ves čas sem imel težave z bolečinami v komolcu, zato pred največjo tekmo nikoli nisem bil optimalno pripravljen, da bi dejansko lahko preveril, kje sem. Pred poškodbo sem potreboval šest do sedem tednov, da sem se optimalno pripravil, trenutna realnost pa je drugačna. Po drugi strani sem postal izkušen telovadec, ki ne potrebuje številnih uspešnih izvedb na tekmah, da dobi samozavest. Zavedam se, da se kolajne osvajajo na velikem prvenstvu, ne na tekmah pred njim.

Žiga Šilc in Peter Lampret bosta debitanta na SP. Ju boste krstili?

Nedvomno. Čeprav bo slovenska reprezentanca majhna, se bo krstu pridružila turška reprezentanca, ki bo štela pet telovadcev, s trenerjem Aljažem Peganom.

Ste kaj ponosni, da ste edini slovenski športnik z osvojeno individualno kolajno v olimpijski disciplini v enem od treh bazičnih športov?

Vsekakor mi je ta podatek v čast. Še posebej zato, ker tako v atletiki kot plavanju dosegamo odlične uspehe in imamo številne vrhunske športnike.