Do leta 1750 se je pitje čaja razširilo med vse razrede angleške družbe, četudi je funt čaja povprečnega delavca stal skoraj tretjino plače. Med vladanjem Jurija III. je postal čaj povsem običajna pijača v družinskih domovih. Skozi stoletja je pitje čaja značilno vplivalo na kulturo in življenjski slog Britancev. Kraljica Katarina, žena Karla II., je ob poroki leta 1662 kot del dote prinesla na dvor tudi veliko skrinjo čaja in tako uvedla navado, ki je v kraljevi družini še danes prisotna. Ko se je čaj pojavil v domovih srednjega in višjega razreda, je postal vrhunec večernega razvedrila in prva obveza, ko so se dame umaknile na večerni počitek.

V zgodnjem 18. stoletju je Ana, sedma vojvodinja Bradfordska, prva organizirala popoldanski čaj. Malo zatem je grof Sanroich svojim gostom ob popoldanskem čaju ponudil še rezine kruha z različnimi nadevi in »teatime« s sendviči je kmalu postal mikaven zgled. Okoli leta 1880, v času viktorijanske Anglije, se je v razvoju zgodovine čaja pojavila še ena novost: čajne trgovine. Povsod po deželi in v glavnih mestih so se razširile trgovinice s čajem, kjer je bilo poleg nakupa mogoče tudi popiti skodelico čaja. Nedelje so postale pomemben dan za čajnice na prostem, tako imenovane tea gardens, saj so trgovci na drobno, služkinje, vajenci in premožni veletrgovci prihajali na družinske izlete v te prijetno in lično urejene prostore, kjer so med srebanjem čaja jedli kruh in maslo, opazovali promenado ali ognjemet in poslušali glasbo.

Čeprav danes pitje čaja v Angliji ni več formalni družabni dogodek, se čajne ceremonije »tea break« veselijo milijoni delavcev v tovarnah in pisarnah v dopoldanskem in popoldanskem času. Čaj je postal angleška nacionalna pijača. O njegovih učinkih je prvi pisal dr. Thomas Shovit leta 1750 v Razpravi o čaju (Discourse on Tea), kjer je priporočil čaj kot učinkovito sredstvo za osvežitev oziroma kot preventivo zoper zaspanost in zdolgočasenost, ki pozitivno vpliva na možgane in intelektualne sposobnosti. Znana je tudi misel Williama E. Gladstona iz leta 1890: »Če ti je hladno, te bo čaj pogrel; če si razburjen, te bo ohladil; če si potrt, te bo razvedril; če si vznemirjen, te bo pomiril.« vo