Odprte hiše Slovenije so del mednarodne mreže OpenHouseWorldWide, ki ima začetke v letu 1992 v Londonu, danes pa deluje že v triindvajsetih mestih po celem svetu s ciljem, da bi izboljšali ozaveščenost o pomembnosti kvalitetnega izkoristka zasebnega, javnega in poslovnega prostora. Mednarodna pobuda Open House pa medtem na leto pritegne že milijon obiskovalcev po celem svetu.

Pomembnost približanja dobre arhitekture širšim množicam v mreži vidijo še posebej v dejstvu, da lahko dobra arhitektura izboljša naše življenje. Kot pojasnjuje Ana Struna Bregar gre pri zgradbah za prostore, v katerih preživimo zelo velik del svojega življenja in močno vplivajo na naše počutje. Arhitekturne rešitev zgradb in tudi javnih prostorov pa po njenem mnenju niso zgolj faktor pri vodenju družbenega napredka, temveč lahko, kadar so rešitve slabe, napredek celo zavirajo.

Koristnost projektov Odprte hiše, kjer širši javnosti prikazujejo dobre prakse in rešitve, vidijo predvsem v povezavi z dejstvom, da so zgradbe ali urejeni javni prostori običajno naše največje zasebne, poslovne in javne investicije, a po drugi strani običajno nimamo dovolj izkušenj, da bi lahko vnaprej vedeli, kakšen bo rezultat oziroma kakšne alternativne rešitve imamo na voljo. Posledično pogosto pride tudi do tega, da za slabše rešitve porabimo bistveno več sredstev.

»S tem ko se odpira vrata in dobimo možnost za ogled objektov, se dvigajo naši kriteriji, tako kot se z izkušnjami dvigujejo kriteriji, ko kupujemo računalnike, telefone in avtomobile,« še pojasni Ana Struna Bregar.