"Drznili smo si seči v neznano in dosegli smo skoraj nemogoče," je v središču indijske organizacije za raziskovanje vesolja (ISRO) na jugu Indije dejal Modi.

Sonda Mangalyaan - ime v hindujščini pomeni marsovsko plovilo - je Rdeči planet danes dosegla po 10-mesečnem potovanju, dolgem približno milijon kilometrov. Gre za eno najcenejših medplanetarnih misij doslej, ki je Indijo stala približno 74 milijonov ameriških dolarjev.

"Kot sem dejal že v preteklosti, je vsota, ki so jo naši znanstveniki porabili za to misijo, nižja od proračunov za hollywoodske filme," je v nagovoru, ki ga je prenašala televizija, dejal Modi.

Doslej je bilo uspešnih manj kot 50 odstotkov od skupno 51 misij na Mars in še nobena od teh v prvem poskusu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Indija je sondo uspešno poslala v orbito Marsa, potem ko je pred petimi leti vesoljsko sondo poslala na Luno.

Mangalyaan bo okrog Marsa na oddaljenosti približno 500 kilometrov krožil šest mesecev. Med cilji misije je med drugim iskanje plina metan v Marsovi atmosferi, kar bi podprlo teorijo, da lahko planet omogoča primitivne oblike življenja.