A je tudi za župana in njegove občane nekega dne vendarle posijalo sonce. V občinski blagajni je ostalo nekaj drobiža, nekaj malega so napraskali na ministrstvu, a ker naj bi bilo vse skupaj asfaltirano z evropskim denarjem, je bila rešitev za ulico Pod lipami na obzorju. Manjši tehnični problem je bil le, da je bila ulica preozka, da bi na obeh straneh uredili pločnik in parkirne prostore. Vrli občinski uradniki so po šestih mesecih razmisleka prišli do rešitve: na levi strani ulice bodo parkirni prostori, na desni pločnik. A je načrt, imenovan »Varianta A«, nemudoma naletel na nasprotovanje v lokalni skupnosti. Na levi strani ulice se je zbrala Civilna iniciativa za pločnik na levi, ki se je sklicevala na varnost šolarjev. Na desni se je organizirala Civilna iniciativa za parkirišče na desni, saj naj bi bilo prečkanje ceste k parkiranim avtomobilom nevarno za mamice z malčki v vozičkih. Sledilo je nekaj žolčnih zborov krajanov, navsezadnje pa so pristojni pripravili »Varianto B«, po kateri naj bi bil na levi strani ulice pločnik, na desni pa parkirni prostori. A ni minil dan, ko se je na levi strani ulice oglasila Civilna iniciativa za enakopravnost, ki je izpostavila, da dva tamkajšnja krajana s posebnimi potrebami ne bosta mogla z vozičkom čez cesto do svojih avtomobilov, če projekt ne bo vključeval klančin in večjih parkirnih prostorov za invalide. Na desni strani se je medtem oblikovala Civilna iniciativa za čisti zrak, ki se nikakor ni strinjala s tem, da bi avtomobili parkirali le na njihovi strani ulice, ker bi imeli zato bistveno bolj onesnažen zrak kot sosedi na drugi strani.

»Varianta C« je predvidela parkirišča na obeh straneh ulice in nobenega pločnika. Pričakovano se je projektu uprla Civilna iniciativa za varnost otrok. »Varianta D« je potem predvidela pločnik na obeh straneh ulice in nobenih parkirnih prostorov. Še bolj pričakovano se je temu uprla Civilna iniciativa za pravico do parkiranja pred mojim blokom.

Civilne iniciative so v naslednjih tednih izmenično protestno zapirale ulico Pod lipami. Enkrat se niso uskladili in so protestirali vsi hkrati. Prišlo je do pretepa in posredovati je morala policija. Na občini so medtem pripravili celo »Varianto E«, po kateri bi tako pločnik kot parkirišče zgradili kak kilometer stran, ob obrtni coni, a so celo načrtovalci vedeli, da je ta načrt brezveze.

Rešitev je nepričakovano prišla iz Ljubljane. Z ministrstva so sporočili, da so nekoliko ušteli in da za lokalne ceste nimajo niti centa. Vse »Variante« so tako padle v vodo. Evropski denar je ostal Evropejcem, s tistim drobižem iz občinske blagajne pa so tlakovali trg pred mestno hišo. Civilne iniciative na ulici Pod lipami so kmalu odmrle, vse je ostalo po starem, a se ni nihče več pritoževal. Župan, ki se je vrnil z bolniške, je zadovoljno ugotovil, da jim je zdaj zares posijalo sonce.