Indeks SBI TOP je v minulem tednu pridobil 2,3 odstotka vrednosti in končal pri vrednosti 837 točk. Spodbuden je tudi podatek o vrednosti prometa, saj so borzni posredniki opravili za 19,5 milijona evrov poslov, kar rahlo spominja na čase pred »veliko krizo« na Ljubljanski borzi.

V luči izjave novega finančnega ministra Dušana Mramorja, da podpira nadaljevanje privatizacije, so bile seveda v ospredju spet delnice Telekoma, ki so samo v zadnjem tednu pridobile kar 12,5 odstotka vrednosti. Mramorjeva izjava namreč anulira skrbi vlagateljev, ki so si belili glave s tem, ali bo Telekom prodan v celoti ali le delno brez infrastrukture. S tem so se ponovno zvišali tudi apetiti vlagateljev pri določanju možne prevzemne cene, ki bo odvisna tudi od intenzitete boja med kar nekaj resnimi kupci za prevladujoči delež v družbi. Borzni posredniki so z delnicami Telekoma prejšnji teden ustvarili za 2,8 milijona evrov poslov, s čimer so po prometu zasedle drugo mesto. Na prvem mestu po prometu pa so tudi pretekli teden kraljevale Krkine delnice s štirimi milijoni evrov prometa. Delnice so sicer na tedenski ravni zdrsnile za 0,4 odstotka na 65,95 evra.

Seveda pa so se na vladni da privatizaciji pozitivno odzvale tudi preostale družbe, za katere se pričakuje skorajšnja prodaja. Cinkarna Celje je v zadnjem tednu pridobila deset odstotkov, ob tem pa so z delnicami opravili za 1,3 milijona evrov poslov. Žitove delnice so se pri 181.000 evrih prometa zvišale za 4,2 odstotka, Uniorjeve pa so pridobile 6,25 odstotka.

Optimizem z borznega parketa pa se je očitno preselil tudi v zasebni sektor, saj se je zaupanje potrošnikov v Sloveniji septembra znova okrepilo. Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je septembra v primerjavi z avgustom zvišala za šest odstotnih točk in dosegla najvišjo raven po septembru 2008.