Kje ste bili, ko ste slišali za smrt Michaela Jacksona?

Spomnim se, da sem bil z lučkarjem za svojo novo turnejo, ko sem dobil nekaj klicev, da je Jackson bolan. To sem vzel kot govorice, nato pa me je poklical eden od Michaelovih sodelavcev in mi potrdil, da z njim ni najbolje. Potem je bilo že v vseh medijih. Še preveč dobro se spomnim tega žalostnega dne.

Kdaj ste prvič slišali zanj, videli njegove plesne gibe, slišali njegovo glasbo?

Prvič sem slišal zanj leta 1979, ko sem prispel v Veliko Britanijo. Michael je ravno začel svojo samostojno kariero z albumom Off The Wall, sam pa je bil že tako slaven in uspešen zaradi svoje preteklosti z brati Jackson.

Jackson je posnel kar nekaj markantnih albumov, Thriller je postal celo najbolje prodajan samostojni album vseh časov. Kateri pa je vaš favorit? Katero pesem najraje izvajate na odru?

Moj najljubši Michaelov album je zagotovo Bad. Tega obožujem od začetka do konca. Najljubša pesem za poslušanje je Will You Be There, kar pa zadeva izvajanje pesmi na odru, je to Billie Jean. Tista basovska linija je res klasika.

Kateri je bil Jacksonov najboljši nastop v njegovi karieri?

To pa je težko vprašanje. Kako lahko izberem med izvedbo Billie Jean na 25. obletnici Motowna, Man In The Mirror na podelitvi grammyjev ali pa Dangerous na podelitvi nagrad MTV? Potem so tu še njegovi koncerti. Oprostite, ne morem izbrati.

Kralja popa ste spoznali tudi osebno, saj vas je povabil, da nastopite na zabavi za njegov 44. rojstni dan.

Nastopil sem na dveh Michaelovih rojstnodnevnih zabavah. Najprej leta 2002 v New Yorku in kasneje leta 2003 v Los Angelesu. Obakrat me je podprl, celo stoječo ovacijo mi je namenil. Ko sem govoril z njim v zaodrju v New Yorku, mi je rekel, da sem neverjeten plesalec, in me vprašal, ali vadim vsak dan. Sam kralj popa je bil zelo ponižen in spodbujajoč. Po nastopu me je povabil na svoj ranč Neverland, kjer sva preživela lep dan v njegovem zabaviščnem parku, zasebnem kinu in nato jedla jedi z žara. To mi je veliko pomenilo, saj me je povabil v svoj dom in v svoj svet.

Jackson je nastopal tudi v številnih aferah. Menite, da je bila večina govoric le PR, ki ga je sprožil sam, zlonamerno podtikanje ali boleča resnica?

Michael je vedno govoril, da nihče noče gledati »sosedovega fanta«. S tem je mislil, da zgodbe ustvarjajo interes, ljudi pa zanimajo skrivnostne osebnosti. Pa naj govorimo o okostju človeka slona, kisikovi komori ali čem drugem. Michaelov misterij živi tudi po njegovi smrti.

Katera je največja Michaelova življenjska tragedija?

Michael se je moral spopadati s številnimi tragedijami. Največja je bila zagotovo sojenje leta 1993, ki ga je globoko prizadelo. Ni poznal sveta, ki bi mu dal več, pa vseeno so ljudje o tem ustvarili umazane zgodbe, da bi pridobili še več. Od tega si nikoli ni opomogel. Ko je bil na vrhuncu slave, so mu ukradli tudi samozavest in od takrat naprej se je moral boriti za svoj položaj, da bi dokazal, da je ultimativen. Kar je tudi dokazoval, z veliko požrtvovalnosti, toda na koncu je moral plačati z življenjem.

Je bil za svojo smrt kriv sam?

Michaelova smrt je bila posledica več stvari. Najbolj so bili krivi tisti okoli njega. Tisti, ki so videli, da se muči, in so ga zaradi lastnih interesov kljub temu še potiskali naprej. Ljudje so hoteli, da spelje zadnje koncerte, da bi sami dobili zasluge in koristi, ker so bili del produkcije.

Kako težko je nastopiti kot kralj popa?

Nikoli si ne bi drznil biti kralj popa. Tega ne more nihče. On je bil le eden – drugi ga lahko le oponašajo. Čeprav se sam trudim po svojih najboljših močeh, mu nikoli ne bom enak pri vokalnih sposobnostih, plesu in videzu. Vem pa, da sem njegov velik oboževalec in hočem počastiti Michaelovo delo s tistimi v publiki.

Kaj menite o njegovih posthumnih albumih, ki so pravzaprav nastali iz »ostankov« s snemanj in demo posnetkov? Večina glasbenih kritikov se strinja, da so nižje kakovosti kot njegovo siceršnje delo in če bi bil živ, kot perfekcionist tega najbrž nikoli ne bi spustil v javnost.

Recimo, da je bilo dovolj neslišanega materiala, fotografij in videospotov. Tudi pri Beatlih in Elvisu neizdane skladbe prinesejo le kanček siceršnje čarovnije. Nekaj, kar bi radi slišali oboževalci Freddieja Mercuryja ali Franka Sinatre. Ali si kot fan želim, da ne bi slišal nič več, kar je ustvaril, čeprav napol in čeprav si on ni želel tega objaviti? Prvi album po Michaelovi smrti ni bil odličen, moram pa reči, da je Xscape bolj kredibilen. Nobeden od posthumnih albumov ne bo imel Michaelove magije, saj je bil pri procesu svojih izdelkov vedno zraven in je imel pri vsem glavno besedo. Xscape je prišel na prvo mesto v 50 državah. Zato je odgovor preprost: naj glasba kroži naprej. Vsi poznamo »klasike«, zdaj pa bi radi slišali tudi nekaj »nedokončanih del«.

Kaj pa Michaelova zapuščina in tisti, ki jo danes upravljajo. So z »razprodajo« naredili več škode ali koristi?

To je zelo občutljivo vprašanje, ki zadeva upravitelje Michaelove zapuščine, Michaelovo družino in Michaelove oboževalce. Pred kratkim sem si ogledal Cirque Du Soleil, ki so razprodali šest zaporednih koncertov v londonski areni O2. Michaelovo ime in podoba sta bila osvetljena na nebu in na tisoče oboževalcev je proslavljalo ob njegovi glasbi s sporočilom, ki je Ljubezen. In to je zame najpomembnejše. Seveda pa ne morem govoriti v imenu Michaelove družine in o tem, kako se oni počutijo pri tem, kar se dogaja z Michaelovo zapuščino.

Kateri je Jacksonov najtežji plesni gib?

Večina nas poskuša izvesti gib kot Michael, vendar nikomur od nas ne uspe tega narediti točno tako kot on. Zanj je bilo to brez večjega napora in zelo v taktu. Glasbo in ples je razumel kot eno. Prenovljeni moonwalk je tak gib. Saj ga poskušam, vendar je pri njem videti tako preprosto.

Koliko plastičnih operacij ste prestali, da bi mu bili čim bolj podobni?

Imel sem jih, priznam. Tega nikoli nisem zanikal. A to je vse del tega, da bi lahko bil šov, ki ga ustvarjam, karseda verjetnejši.

Se oblačite kot on tudi takrat, ko niste na odru, ali gre zgolj za vlogo, ki jo igrate, oziroma realnost in šovbiznis strogo ločite?

Ko nisem na odru, se ne oblačim kot on. Toda ker sem njegov oboževalec že več kot 34 let in njegov imitator že zadnjih 26 let, je seveda naravno, da ima name velik vpliv. Velikokrat se zgodi, da se fantazija in realnost prepletata.