V teh dneh so se začele vaje za predstavo Igra o antikristu: Oratorij po mariborski nadškofiji, pod avtorstvo katere se podpisuje umetniški kolektiv Was ist Maribor?, ki ga sestavljajo Sebastijan Horvat, Aljoša Ternovšek, Matjaž Latin in Andreja Kopač. Predstava o finančnem zlomu mariborske nadškofije, ki jo producira zavod Maska, bo gledalce dosegla z nekajmesečno zamudo, saj je koproducent SNG Maribor februarja tako rekoč čez noč odstopil od projekta. Po njihovem zaradi finančnih, po mnenju producenta tudi vsebinskih razlogov. Odstop koproducenta je med drugim povzročil manko v izvedbenem ansamblu, saj naj bi v projektu sodelovali tudi igralci in pevci mariborskega gledališča. Te bodo zdaj poskušali nadomestiti tudi s prostovoljnimi, torej neplačanimi nastopajočimi.

Zasedba z različnih vetrov

Soavtor predstave Aljoša Ternovšek je bil po odpovedi sodelovanja SNG Maribor prepričan, da se bo projektu treba odreči, saj je bilo dogovorjeno, da bo omenjena hiša ponudila operne soliste, operni zbor, nekaj dramskih igralcev, izvedbeni prostor in vso razpoložljivo tehniko, torej ključne elemente. Streho nad glavo je zatem ekipi dal Cankarjev dom, medtem ko bo mariborsko premiero v obliki koncertne izvedbe le dan po ljubljanski gostila Unionska dvorana Narodnega doma Maribor. »To je še edini prireditveni prostor, ki ga mesto Maribor premore. Mislimo pa, da je, četudi v okrnjeni izvedbi, torej ne kot predstavo, ampak kot koncert, delo treba izvesti v Mariboru, saj od tam izhaja njegova vsebina,« pojasnjuje Ternovšek.

Pri nadomestitvi nastopajočih, ki jih je sprva obljubljal SNG Maribor, je roko ponudila Slovenska filharmonija (poleg te in Cankarjevega doma kot koproducenta sodelujeta še Lutkovno gledališče Ljubljana in KUD Borza), ki je posodila svoj komorni zbor, medtem ko so operni solisti nabrani z različnih vetrov, saj so med njimi tako člani SNG Opere in baleta Ljubljana kot svobodnjaki.

K sodelovanju pri izvedbi pa so z javnim pozivom vabljeni tudi prostovoljci. »Prostovoljce pozivamo zgolj zato, ker se je zaradi odpovedi SNG Maribor naš proračun toliko skrčil, da za idejo, s katero hočemo prodreti, enostavno nimamo dovolj finančnih sredstev. Če bi imeli dovolj denarja, bi z največjim veseljem plačal vsakega posameznika, ki bo stal na odru, a žal to ne bo mogoče,« o tej potezi pravi Aljoša Ternovšek.

Na oder brez avdicije

Prostovoljcem za vstop v gledališki svet ne bo treba opraviti nikakršne avdicije, njihova vstopnica vanj je zgolj prijava. K sodelovanju je vabljen vsakdo, saj se ne pričakuje igralskih sposobnosti, je pa zaželena radovednost, naklonjenost do angažiranega gledališča, uživanje med nastopanjem in seveda dovolj razpoložljivega časa. Vaje pod taktirko režiserjev Sebastijana Horvata in Matjaža Latina že potekajo, a bodo prostovoljce v času do premiere še naprej sprejemali, vse dokler se ne bo oblikovala dovolj velika množica. Zavzeli bodo namreč vlogo ljudstva, kajti prizorišče zgodbe je ulica, natančneje Slomškov trg v Mariboru. Doslej se je opogumilo okoli 40 posameznikov, ustvarjalci pa si jih želijo vsaj sto.

Ker se Igra o antikristu: Oratorij po mariborski nadškofiji oglašuje kot vrhunski umetniški dogodek, nas je zanimalo, kako gresta skupaj deloma ali povsem amaterska zasedba in vrhunska umetnost. Ternovšek je poudaril, da ob tako vrhunskih imenih, kot so skladateljica Nana Forte, dirigent Marko Letonja ali tenorist Branko Robinšak, vsekakor pričakujejo vrhunski izdelek. »Vnaprej pa ne moremo vedeti, kaj se bo izcimilo iz sodelovanja med profesionalci in prostovoljci. To bo tudi za nas velik, a zanimiv izziv. Pomembno je le, da se bo vsakdo držal svoje vloge,« sklene Ternovšek.