Jesen je za marsikoga najlepši letni čas, pa tudi jesenske počitnice, ki so jih na naših tleh uvedli po letu 1991, poimenovane krompirjeve, pa smo povzeli po nemških »Kartoffelferien«, že trkajo na vrata. Če so šole proste dni v tem obdobju v preteklosti starši in otroci prilagajali domačim opravilom in so bile namenjene jesenskemu delu na polju, so danes jesenske počitnice večinoma sinonim za brezskrbne dneve ali krajši oddih.

Obetajo si polno zasedenost

Krompirjeve počitnice nestrpno pričakujejo tudi turistični ponudniki. Kot vselej, so se tudi letos potrudili s številnimi privlačnimi ponudbami. Sprostitveni, poživljajoči in aktivni paketi vas pričakujejo v termalnih oazah in velneških centrih.

V Thermani Laško so za prihajajoče krompirjeve počitnice pripravili program, v katerega so vnesli še več animacije in zabave za otroke. Pohodniško aktivne družine se bodo lahko odpravile na bližnji Hum, za družine z malčki pa bo najprimernejša Blaževa skalc'a. Pripravljajo tudi družinski kostanjev piknik, v zelenem zdraviliškem parku so na voljo nova okolju prijazna igrala, narejena v obliki prave grajske trdnjave, tobogani, plezala in dvižna vrata, ki nudijo obilo možnosti za odlično otroško zabavo. Na noč čarovnic bodo pripravili Grajsko noč čarovnic.

»V terminu krompirjevih počitnic bomo polno zasedeni: prednjačijo domači gostje, med tujimi gosti so italijanske, nemške in avstrijske družine. Dnevno prejemamo številna povpraševanja in potrditve rezervacij,« sporočajo iz Thermane Laško.

Jesen v dolinici miru in sprostitve

Oboje boste našli v Termah Dobrna. Okolica ponuja neizčrpne možnosti preživljanja prostega časa. V goste vabijo savne, bazeni, trim steza, vrtni šah, tenis, balinišče ter sprehodi v Dolino mlinov, Hudičev graben, do Kačjega gradu ali pa po energijsko bogatem zdraviliškem parku, ki se nahaja v neposredni bližini hotelov.

Kot so nam sporočili iz Term Dobrna, so z najavami rezervacij za čas krompirjevih počitnic zadovoljni, saj trend kaže na 4 odstotke več rezervacij kot v enakem lanskem obdobju in na 70-odstotno zasedenost vseh hotelskih kapacitet. Glavnino predstavljajo slovenski gostje, sledijo italijanski in avstrijski gostje.

Za udobno bivanje lahko izberete obnovljene sobe štirizvezdničnega hotela Vita, v času krompirjevih počitnic bodo brezplačno bivanje omogočili enemu otoku do 12. leta starosti v sobi z dvema odraslima osebama. Pester animacijski program za celotno družino bo obsegal ustvarjalne delavnice s škratom Vitkom, glasbene večere v kavarni, tombolo in izlete s turističnim vlakcem.

Na svoj račun bodo jeseni prišli tudi upokojenci. Vsem, ki se bodo odločili za program Lepo je biti upokojenec, bodo omogočili brezplačen organiziran prevoz v Terme Dobrna in tudi nazaj domov.

Druženje, igrivost in povezanost

Da bo zasedenost med letošnjimi krompirjevimi počitnicami takšna kot lansko leto, ocenjujejo tudi v Termah Krka. Gostili bodo več skupin, za katere so rezervacije že potrjene, iz dneva v dan pa se povečuje tudi število individualnih rezervacij.

Največ zanimanja izražajo gostje za klasične počitniške programe z bogato otroško animacijo. V termah Dolenjske Toplice je zanimiv program Fit družina, ki postavlja v ospredje zdrav način življenja – prehrano, gibanje in druženje. Namenjen je vsem družinam, zlasti tistim, katerih člani se soočajo s povišano telesno težo in iščejo celosten strokovni nasvet.

»S kuharskimi delavnicami, posvetom pri prehranski svetovalki in športnem trenerju, z vadbo s fizioterapevtko in z obiskom pri zdravniku se bodo naši gostje naučili zdravega življenjskega sloga in se pri tem odlično zabavali,« je pojasnila Andreja Zidarič iz Term Krka.

Največ gostov bo domačih, iz tujine bodo v tem času v njihovih hotelih počitnikovali tudi Rusi, Italijani in Nizozemci. Slednji predvsem v Termah Šmarješke Toplice, kjer izvajajo priljubljene programe medicinskega velnesa.

Ljubitelji morskega zraka lahko izberete Talaso Strunjan, kjer vam poleg neomejenega kopanja v bazenih z ogrevano morsko vodo nudijo tudi nordijsko hojo, sprostitvene vaje ob morju, obisk istrske tržnice in krajinskega parka.

Dogodivščine po čateško

Dobro nastanitveno zasedenost pričakujejo tudi v Termah Čatež. Nad krompirjevo animacijo bodo najbolj navdušeni otroci. Zabavali se bodo v ustvarjalnih delavnicah in tekmovali v krompirjevi olimpijadi.

»Začetek jeseni je pri nas vsak teden obarvan drugače. V prvih oktobrskih dneh boste lahko skrivnostno vstopili v »Mistery weekend«. V stilu romanov Agathe Cristie in starih gangsterskih filmov boste doživeli pravi »krimič«, uživali na zabavi Big Gatsby Party in si ogledali celovečerno predstavo New York, New York,« sporoča Nevenka Petan iz Term Čatež.

Za popoln oddih in sprostitev bodo poskrbeli tudi v svojih velneških centrih, od koder se boste domov vrnili kot prerojeni. Ljubitelji morja si lahko privoščite sončni oddih v razkošnem portoroškem apartmajskem naselju Residence Marina. Prijetno bo tudi počitnikovanje v aquaparku hotela Žusterna v Kopru z največjim vodnim parkom na obali, kjer bodo najmlajši uživali ob vragolijah hotelske maskote klovna Bernija, risali tatuje, odrasli pa se boste razgibali z vodno aerobiko, uživali v nočnem kopanju ter se preizkusili v balinanju s krompirjem in v krompirjevem triatlonu. Pika na i bo pravi mali Oktoberfest z akcijskimi cenami piva.

Kjer boste zažareli

Razgibane, vesele in otrokom prijazne bodo tudi krompirjeve počitnice v Termah Olimia. Vsak dan bo organizirano brezplačno varstvo otrok, pripravili bodo številne otroške ustvarjalne delavnice. Pestra bo tudi kulinarična ponudba: bogat olimski samopostrežni bife in kozjanski kulinarični kotiček, na voljo bo otroški olimski samopostrežni bife. Na voljo bo tudi vitalno kulinarično doživetje – v Termah Olimia so namreč jedi, ki so izvor vitalnosti, označili z jabolkom, saj bi na Zemlji težko našli sadež, ki v svoji enostavnosti nosi tako veliko prehransko in simbolno moč.

V bivanje bo vključeno tudi neomejeno kopanje v bazenih Termalija z notranjim toboganom za najmlajše in tudi s toboganom s posebnimi svetlobnimi učinki za malo starejše otroke. Na kopalni izlet se boste lahko odpravili v Vodni planet v Terme Tuhelj, vstopnice za kopanje bodo za goste Term Olimia brezplačne. Za popolno doživetje je v paket vključen izlet v Rogatec – v Muzej na prostem z doživljajskimi delavnicami, v goste pa vabijo tudi Jelenov greben, čokoladnica, minoritski samostan s staro lekarno in Koča pri čarovnici.

V objemu termalnih užitkov

Dobre obiskanosti se nadejajo tudi v Sava Hotels & Resorts. »V času počitnic okrepimo animacijske programe, družinam z mlajšimi otroki so še posebej prijazni v družinskem hotelu Savica na Bledu in v Termah Banovci. V naših termah spodbujamo goste k aktivnemu preživljanju prostega časa: organiziramo najrazličnejše vodene vadbe v bazenih in na prostem, goste spodbujamo k aktivnemu odkrivanju lokalnih posebnosti (na kolesu), pri oblikovanju animacijskih programov posebno pozornost posvečamo rekreaciji najmlajših. Ker je aktivno tudi zabavno, bodo v Termah Ptuj in v Termah 3000 v Moravskih Toplicah v času krompirjevih počitnic potekale predstavitve različnih športnih panog. Pri tem bodo sodelovali tudi znani športniki in športna društva ter klubi iz lokalnega okolja,« sporoča Barbara Stopinšek iz podjetja Sava turizem.

Poudarila je, da Terme 3000 in Terme Ptuj ponujajo največ pokritih vodnih površin, tobogan je odprt vse leto. Notranji tobogan ima tudi največji pokriti bazenski kompleks na Gorenjskem v hotelu Golf na Bledu. V Termah Lendava in Zdravilišču Radenci goste pričakujejo podvodne masaže in vrelci, Terme Banovci pa so znane po tem, da se gostje radi kopajo zunaj tudi pozimi.

»Družinam prijazni so tudi paketi Krompirjevih počitnic, kjer eno noč podarimo, do dva otroka pa v termah Sava Hotels & Resorts bivata brezplačno. Opažamo, da vedno več družin zanima doživetja v okoljih, kjer delujemo, zanje smo pripravili namige za dobro se imeti v Pomurju in na Štajerskem. Zloženka z izleti v okolici term je dostopna na http://www.sava-hotels-resorts.com/sl/nasvet-za-dobro-se-imet/,« dodaja Stopinškova.

Prilagodili cene

Program Krompirjeve počitnice bodo pripravili tudi na Rogli in v Termah Zreče. Nadejajo se števila rezervacij, ki bodo dosegle ali celo nekoliko presegle nivo lanskih, večino jih pričakujejo v naslednjih tednih. Največ pričakujejo slovenskih gostov (okoli 90 odstotkov), med tujimi gosti pa največ Hrvatov, Avstrijcev, Nemcev in Italijanov.

»Ob pestrem animacijskem programu, ki vključuje ustvarjalne, kuharske in čarovniške delavnice, zabavne igre za otroke in odrasle, popoldanski izlet, tržnico kmečkih dobrot, jesenske sprehode z osnovami nordijske hoje ali z baklami, se bodo naši gostje razvajali tudi v topli termalni vodi, edinstveno opremljeni Savna vasi ali v štirih svetovih Idile Wellness & Spa centra. Hkrati bodo uživali tudi ob jesenskih dobrotah iz lokalnih živil in pridelkov,« pestro ponudbo opiše Tina Tinta Kovačič iz podjetja Unitur.

Ob tem sogovornica dodaja, da bo njihova največja posebnost poleg bogatega animacijskega programa prilagoditev cenovne politike družinam, na način, da bo bivanje v okviru programa Krompirjeve počitnice brezplačno za dva otroka v spremstvu dveh odraslih oseb.

Za vsakega nekaj

Tisti, ki boste ostali v zavetju doma, si lahko nepozabno počitniško vzdušje popestrite s pohodniškimi ali kolesarskimi izleti v bližnjo naravo, vzponom na domači hrib ali obiskom prijaznih ljudi na podeželju. V tem času so seveda še posebej privlačna vinorodna območja, v goste vabijo tudi številne turistične kmetije. Gostitelji vas bodo navdušili s svojo iskreno prijaznostjo, preprostostjo in seveda odličnimi hišnimi dobrotami. Če boste imeli srečo, bodo vaši najmlajši lahko celo spoznavali ali se družili s kmečkimi živalmi, medtem ko se boste vi posvečali stiskanju grozdja ali ostalim kmečkih opravilom.

Možnosti je torej neskončno, od nas pa je odvisno, da izberemo sebi najustreznejši oddih. In ne pozabite: če ljubiš življenje, ne zapravljaj časa; čas je snov, iz katere je življenje.