Doslej ima tri zaporedne naslove Avstralec Michael Rogers, rekorder po številu zmag pa je Švicar Fabian Cancellara, ki je bil prvak štirikrat, in sicer leta 2006, 2007, 2009 in 2010. Da ni bil prvak štirikrat zapored je kriv Varese leta 2008, ko Švicar ni nastopil.

Cancellara se je v zadnjem času bolj posvetil cestnim dirkam, tudi letos pa je v želji, da postane prvak tudi v cestni dirki, nastop v vožnji na čas odpovedal. Tako ima Martin tekmeca manj, a kot sam pravi, bo na startu še veliko nevarnih kolesarjev. V prvi vrsti tu misli na olimpijskega prvaka Britanca Bradleyja Wigginsa, ki je tudi sam optimistično razpoložen.

"Dvakrat v treh letih sem osvojil srebrno kolajno, mislim, da je čas, da Tonyja premagam. Tony je bil tudi letos v kronometru dominanten, toda sam nisem imel veliko priložnosti, da se mu zoperstavim. Ko gledam njegove dosežke, vidim, da je na Vuelti sicer dobil uro resnice, a vseeno ni bil tako dober kot na Touru. Mogoče pa mu forma vendarle pada, tu vidim svojo priložnost. Je pa res, da sem podobno razmišljal tudi lani, a sem za njim zaostal 42 sekund. Sem odlično pripravljen, a vseeno priznavam, da bo veliko odvisno od Martinove pripravljenosti," je dejal Wiggins.

Martin ni stoodstoten, a vseeno dovolj dobro pripravljen

Martin je nekaj samozavesti izgubil v moštvenem kronometru, a vseeno meni, da je dovolj dobro pripravljen, da se lahko bori za zmago. "Nisem stoodstoten, a vseeno dovolj dobro pripravljen, da lahko razmišljam o najvišjih mestih. Analizirali smo ekipno vožnjo na čas, bilo so napake, tudi pri meni, upam, da se ne bodo ponovile. Wiggins bo prav gotovo nevaren tekmec, a ni nujno, da tudi najnevarnejši. Na startu bo še nekaj kakovostnih kolesarjev," meni Martin, ki v imenih ni hotel govoriti, strokovnjaki pa opozarjajo predvsem na Američana Teyaya Van Garderena, Belorusa Vasilija Kirijenko in Kanadčana Sveina Tufta. Kronometer bo dolg 47,1 kilometra, več kot deset kilometrov krajši kot lani v Firencah.

Slovenska predstavnika nista optimistična

Slovenske barve bosta zastopala Kristijan Koren in Matej Mohorič, ki pa se po napovedih v boj za najvišja mesta ne moreta vključiti. "Ne vem, kaj lahko pričakujem. Videl sem startno listo, na njej so odlični kolesarji, tako, da ne morem reči niti tega, s čim bi bil zadovoljen. Več bom lahko povedal jutri. Je pa povsem jasno, da bo potrebna tudi dobra taktika, dobra porazdelitev moči. Na začetku se bo potrebno nemalo 'šparati', odločilen pa bo zahteven zadnji del. Kronometer tehnično ni zahteven, odločala bo surova moč," pred tekmo noče ničesar napovedovati Koren.

Še manj optimistično razpoložen je aktualni svetovni prvak v cestni preizkušnji Matej Mohorič. "Vso sezono dirkam s to konkurenco, tako da dobro vem, kakšne tekmece bom imel. Lahko rečem, da bom zadovoljen, če se uvrstim v prvo polovico nastopajočih," kakšne senzacije ne obljublja Mohorič, ki najbrž ne bo nastopil na cestni dirki, po kateri bi lahko postal prvi, ki bi v treh letih postal svetovni prvak v vseh kategorijah. Selektor Gorazd Štangelj je namreč napovedal, da bo namesto Mohoriča na dirki nastopil Grega Bole.