Sony je pri predstavitvah svojih mobilnikov pravo nasprotje Appla. Slednji navadno celo leto drži privržence v suspenzu pred novim modelom, med tem ko Sony nove modele izvaža kot po tekočem traku. Model Xperia Z2 so predstavili februarja v Barceloni, sedem mesecev kasneje že imamo naslednika Xperio Z3. Podobno je bilo tudi z modelom Z2, ki je nasledil Z1.

Xperia Z: Sonyju je tokrat uspelo

Sony Xperia Z Ultra: svet nekje vmes (foto)

Preizkusili smo Sony Xperia Tablet Z

Sony Xperia Z1, Sonyjev zastavonoša

Preizkusili smo Sony Xperio Z2 in Smart Band

Kot rečeno, model Z3 je videti skoraj identičen predhodniku. S tega vidika je telefon popolnoma dolgočasen (saj ne postreže z ničemer novim, čeprav je v osnovi naprava impresivna). Morebiti bo njegov videz kvečjemu zmedel kupce, ki bodo na policah izbirali med novim in starejšim modelom.

Tako kot novi iPhone ima Xperia Z3 odslej zaobljene robove ohišja, nekoliko drugače oblikovane reže za spominsko kartico in polnjenje, drugače nameščene reže za mikrofon in zvočnik, sicer pa očitne razlike ni opaziti.

Povezljivost

Če ste ljubitelj video iger, je to pravšnji telefon za vas. Nov model je namreč odlično povezljiv z novo konzolo Play Station 4 (PS4). Omogoča namreč brezžično povezavo s konzolo. V praksi to pomeni, da si telefon namestimo na kontrolni plošček in na ta način dobimo nekakšen »game boy« oziroma PS Vita prenosno konzolo, na kateri lahko igramo igre s konzole PS4 (novost aktualnega modela je, da je vsa povezljivost omogočena brezžično, ne pa s pomočjo posebnega kabla, kot je bilo to mišljeno pri povezovanju konzole Playstation 3).

Vse ostale uporabnike pa bo nova Z3 navdušila z novo zmogljivejšo baterijo, ki obljublja energijo za dva dni običajne uporabe. Tu gre predvsem zahvala novi tehnologiji, ki bo očitno zmanjšala porabo zaslona, ki je sicer glavni potrošnik energije naprave.

Kamera na napravi je še vedno 20.7 MP, ki je kot na prejšnjih modelih odlična. Novost je denimo nova vrednost ISO, ki sedaj sega do zavidljivih 12800 – faktor, ki bo pomagal pri doseganju bolj jasnih posnetkov.

Izboljšana je tudi zvočna predstavljivost, ki je na novem modelu podkrepljena s tehnologijo DCEE HX – ta namreč ponudi nekoliko bolj bogat zvok (poudari visoke tone). Nov model omogoča tudi precej večji razpon prilagajanja svetlosti zaslona (do 50 odstotkov več svetlosti).

Razlika med novim in starim modelom je tudi, da je po novem potrebna nano SIM kartca. Z3 ima certifikat o odpornosti IP68 (prejšnji model IP58), velikost zaslona pa ostaja ista (5.2 palca z ločljivostjo 1080 x1920 in 424 ppi). Prav tako pod pokrovom ostaja 3 GB delovnega spomina, novi procesor pa je malenkost hitrejši – sedaj Quad-core 2.5 GHz. Pri prejšnjem modelu je šlo za Quad-core 2.3 GHz.

Nov model vsekakor ne bo poskrbel za vsesplošno napetost med uporabniki. Bo pa vsekakor navdušil in prepričal tiste, ki vedno kaj je dober mobilnik.