Škatlo s fotografskimi negativi, na katerih je bilo zapisano Meyer Press in Sanader, je na divjem odlagališču v Zagrebu našel znani hrvaški fotoreporter Romeo Ibrišević, ki je tudi član društva za varstvo okolja iz Samobora. Najprej je pomislil, da gre za arhiv kakšnega ljubiteljskega fotografa.

"Potem sem hitro dojel, da gre za fotografije golih lepotic, ki jih je Ivo Sanader konec 80. let nosil v 12. nadstropje Vjesnikovega nebotičnika, v nekdanje uredništvo Starta. Fotografije so vsak teden končale na srednjih straneh tednika," je izjavo Ibriševića objavil Jutarnji list na svoji spletni strani.

Ibrišević je bil dolgoletni sodelavec različnih Vjesnikovih izdaj, med katere je spadal tudi časopis Start. Sam ne ve, kako se je Sanaderjev fotografski arhiv znašel na divjem odlagališču v zagrebških soseski Trešnjevka, kjer družina Sanader ni imela nobene lastnine.

Sodišče je sicer zaradi številnih sodnik postopkov proti Sanaderju zaradi korupcije blokiralo njegovo premoženje. Na seznamu družinskega premoženja Sanaderjevih ni bilo fotografskega arhiva, navaja časnik.

Sanader je približno 15 let pred začetkom vojne na Hrvaškem delal v Avstriji tudi kot novinar, potem pa tudi kot zastopnik avstrijskega Meyer Pressa, ki je bila ena vodilnih agencij za posredovanje medijskih vsebin.

Med sojenji je večkrat zatrdil, da je bogato premoženje zaslužil, preden je vstopil v hrvaško politiko, tudi na temelju novinarskih honorarjev in poslov za Meyer Press.

Sanader je 1. julija 2009 nepričakovano odstopil s položaja hrvaškega premierja in predsednika HDZ. V naslednjih letih so proti njemu vložili šest obtožnic zaradi korupcije. Je pravnomočno obsojen na osem let in pol zapora zaradi podkupovanja v primerih Hypo banka in Ina/Mol.