Ameriška nizkocenovna družba Spirit Airlines ima sicer nizke cene za potovanje z njimi (na spletni strani poudarjajo, da je njihovo poslanstvo potnika pripeljati s točke A na točko B in nič več), a se lahko kaj hitro zgodi, da mora potnik za doplačila seči globoko v žep: plačati je treba vse, kar je večje kot ročna prtljaga (včasih je treba doplačati tudi za to), plačati je treba kakršnokoli pijačo ali hrano na letalu (tudi vode ne strežejo - »stane, da jo prinesemo na letalo, stane pa tudi bencin, da jo nato prevažamo naokrog«), 10 ameriških dolarjev pa vas stane tudi, če doma niste natisnili letalske karte oziroma t. i. vstopnega kupona (boarding pass) in vam jo morajo natisniti na letališču.

Dodatno doplačilo na doplačilo za prtljago

Letenje z njimi je sicer dokaj ugodno (25. oktobra bi za karto od New Yorka do Los Angelesa plačali okoli 180 dolarjev, pri American Airlines pa na isti datum 226 dolarjev, kar sicer res ni velika razlika, pri slednjem pa je v ceno vključen še kos prtljage), a na strani že v naprej opozarjajo, da so sedeži narejeni tako, da se ne da spreminjati njihovega naklona.

Spirit Airlines so v ZDA sicer poznani kot družba z največ doplačili. Izvršni direktor Ben Baldanza se je pred kratkim celo (javno) pošalil, da se ne morejo več spomniti, kaj novega bi uvedli za doplačilo, saj je treba dodatno plačati že skoraj vse. A se je zmotil – po poročanju časnika Los Angeles Times, je družba brez velikega pompa za zimsko praznično sezono (med 18. decembrom in 3. januarjem) dodala dodatna dva dolarja na doplačilo torb (torej 42 dolarjev namesto 40).

V London tudi z vsemi doplačili za polovico nižjo ceno

S podobnimi, čeprav morda z malo manj nenavadnimi doplačili, se soočamo tudi pri evropskih nizkocenovnikih. Če bi na primer 25. oktobra letos z družbo Easyjet iz Ljubljane leteli v London, bi za osnovno karto odšteli 83,99 evra, a bi v nekaterih primerih imeli še nekaj doplačil: od 20 evrov naprej je doplačilo za velik kos prtljage, za 4,49 evra pa si lahko sami izberete sedež (sicer vam ga v družbi dodelijo sami). Skupna cena v eno smer tako lahko znaša tudi 108,48 evra. Iz Trsta bi isti dan v London z Ryanairom poleteli za 56,99 evra, doplačilo za prtljago bi za 15 kilogramov znašalo 15 evrov, za do 20 kilogramov pa 25 evrov, če pa bi si želeli sami izbrati sedež, bi vas to stalo od pet do deset evrov, odvisno od tega, kje bi želeli sedeti. Skupno bi vas let iz Trsta, če bi imeli s seboj najtežjo prtljago in bi si sami izbrali sedež, torej stal 91,99 evra, k temu pa je treba prišteti še bencin, ki bi ga iz Ljubljane porabili za pot do tja ali pa prevoz na letališče z denimo poznanim GoOptijem (od 19 evrov).

Vendarle bi vas let ali z Easyjetom ali z Ryanairom stal veliko manj kot polet z Adrio Airways, saj bi za karto z Brnika do londonskega letališča za isti dan plačali najmanj 282,86 evra. Je pa v to ceno vključena tudi prtljaga, morebiti pa bi vam celo ponudili še brezplačno vodo in rogljiček.