Prvi mož koncerna Air France-KLM Alexandre de Juniac je predlog sindikatom posredoval danes zjutraj, pri čemer je dejal, da gre za zadnjo ponudbo. Vodstvo namreč mrzlično išče rešitev za končanje najdaljše stavke po letu 1998, ki se je začela prejšnji ponedeljek, družba pa zaradi nje vsak dan zdaj izgubi že do 20 milijonov evrov prihodkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

De Juniac je pripravljen do decembra zamrzniti načrte o vzpostavitvi podružnic Transavie v Evropi, da bi imeli čas za poglobljen dialog s piloti, a naj bi hkrati opozoril, da se projektu ne morejo odpovedati. Sindikati pravijo, da so napetosti nekoliko popustile, a dodajajo, da ima družba še vedno velike načrte z razvojem Transavie.

Piloti stavkajo že drugi teden

Piloti Air France so danes stopili v drugi teden stavke. Nadaljevala naj bi se do petka, sindikat pa je pred prejemom zadnje ponudbe že zagrozil, da se bo še nadaljevala, če njihovim zahtevam ne bodo ugodili.

Glede na odziv pilotov na zadnjo ponudbo vodstva Air France je pričakovati, da zapleta in s tem težav potnikov še nekaj časa ne bo konec. Glavni sindikat pilotov SNPL je namreč zavrnil tudi današnjo ponudbo de Juniaca. "To je zgolj dimna zavesa, ki ne daje nič več garancij kot prejšnje ponudbe in ne rešuje nobenega problema," je v izjavi zapisal sindikat.

Francoska vlada je že večkrat pozvala h končanju stavke, po navedbah vodstva pa naj bi bila vse težje izvedljiva tudi možnost, da bi se prevoznik letos povrnil k dobičku. Air France bo tako kot v prejšnjih dneh tudi danes predvidoma opravil le okoli 40 odstotkov letov, saj se je stavki v povprečju pridružilo skoraj sedem od desetih pilotov.

Nasprotujejo varčevanju

Piloti nasprotujejo varčevalnim načrtom Air France-KLM. Ta želi lete na kratke in srednje linije prenesti na Transavia France, ki leti na počitniške destinacije, predvsem v Sredozemlju. S tem naj bi na letni ravni stroške oklestili za več kot milijardo evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Piloti se bojijo, da bo poskušalo vodstvo drage pilote Air France, ki lahko letno zaslužijo do 250.000 evrov, nadomestiti s piloti Transavie, ki so plačani občutno manj. Piloti zato zahtevajo enotno pogodbo za njihovo poklicno skupino.