Prva tovrstna misija se bo posvetila zgornji plasti Marsove atmosfere. »Maven bo bistveno pripomogel k našemu razumevanju zgodovine Marsove atmosfere, spreminjanju klime skozi čas in vpliva tega na razvoj površja in morebitno primernost za bivanje na planetu,« je dejal predstavnik Nase Charles Bolden.

Raziskovalci verjamejo, da je imel Mars nekoč gostejšo atmosfero in vodo na površini. Maven, ki je Mars dosegel v predvidenem času, naj bi jim pomagal odgovoriti, zakaj se je ozračje spremenilo v življenju manj prijaznega. »Prinesla bo tudi več podatkov v luči poti človeške posadke na Rdeči planet po letu 2030,« je še dodal Bolden.

Maven bo sedaj prešel v šestmesečno testno obdobje. Nato bo sonda začela enoletno misijo preučevanje plinov v zgornji plasti Marsove atmosfere in medsebojnih vplivov s Soncem in Sončevim vetrom. Okoli Marsa bo sonda večinoma potovala približno 6000 kilometrov nad njegovo površino, petkrat pa se bo 11-metrski satelit spustil na oddaljenost zgolj 125 kilometrov od planeta.