Drugačen način dela z akumulatorskimi napravami dobiva nove razsežnosti, Husqvarna pa je z nahrbtno baterijo postavila nove mejnike pri uporabi akumulatorskih strojev. Preizkusili smo jo v kombinaciji s tremi napravami – baterijsko žago, koso in škarjami za živo mejo.

Novi mejniki

Z nahrbtno baterijo se bistveno spremenijo okviri, v katerih se pogovarjamo o avtonomiji naprav. Z enim polnjenjem, ki traja do štiri ure (nahrbtno baterijo je najbolje polniti čez noč), bo baterija, ki jo ima uporabnik na hrbtu, stroje poganjala do šest ur, medtem ko lahko pri običajnih integriranih baterijah govorimo o dobri uri avtonomije. Če prištejemo še prekinitve med delom, ugotovimo, da lahko z enim polnjenjem delamo tako rekoč cel dan. Vendar pa avtonomija pri takšnih strojih še ni vse, tudi zmogljivosti ne. Dolgotrajno delo zahteva udobje in predvsem tudi čim manjše obremenitve uporabnika.

Husqvarna je letos na sejmu Agra v Gornji Radgoni prejela odličje šampion (najvišje priznanje, podelili so dva naslova) za serijo novih akumulatorskih modelov Husqvarna 536 LiHD60 - akumulatorske škarje za živo mejo, Husqvarna 536 Li XP - akumulatorska žaga in Husqvarna 536 LiR - akumulatorska kosa in nahrbtni akumulator. Vse tri stroje smo preizkusili s posebnim poudarkom na testu avtonomije, zmogljivosti in udobja med delom. Učinkoviti motorji brez krtačk so za 25 odstotkov bolj učinkoviti kot klasični električni motorji, nahrbtni 36-voltni Li-ion akumulator pa zagotavlja konstantno napetost, zanesljivo delovanje in enak čas delovanja kot z bencinskim strojem, vendar brez emisij.

Oprtnik brez napake

Hiter pregled nahrbtnega akumulatorja oziroma baterije je pokazal, da je vse izdelano za zahtevno vsakodnevno uporabo. Oprtnik ima udobne široke naramnice ter dva zategljiva pasova, ki razbremenita uporabnikova ramena in hrbet. Baterije na uporabnikovem hrbtu so zmogljivejša alternativa običajnim Husqvarninim akumulatorjem, s katerimi lahko še vedno uporabljamo vse omenjene naprave. Baterija je s strojem povezana prek približno 140 centimetrov dolgega kabla s priključkom za napravo.

Najprej smo namestili škarje za živo mejo in se lotili dela. Posebno pozorno smo preverili, če povezovalni kabel morda ovira uporabo. Občutek med delom nekoliko spominja na nahrbtne kose, a je izkušnja vseeno precej drugačna. Kabel nas med delom ne ovira, poleg tega pa ga lahko na oprtnik dodatno pritrdimo z zaponko. Je pa način odlaganja stroja drugačen. Priključek nahrbtne baterije lahko odklopimo na sredini kabla in stroj odložimo. Izjemno robusten priklop obeta dolgo življenjsko dobo električnih kontaktov, kar je pri takem sistemu še kako pomembno.

Za konec še o gibanju z baterijskim nahrbtnikom. Kljub osmim kilogramom teže, je nahrbtnik po zaslugi odličnega oprtnika med premiki trdno na mestu, nihajno vpetje baterije pa še dodatno poskrbi za to, da celotno breme na hrbtu sledi gibanju uporabnika, tako da se zdi, kot bi se med uporabo zlili v eno z nahrbtnikom. Teže se skoraj ne občuti.

Za urejanje parkov in vrtov

Škarje za živo mejo so že na pogled izdelane kvalitetno in trdno, plastika pa je verjetno ena najmočnejših, kar smo jih videli na takšnih napravah in je primerljiva z ohišji na motornih žagah. Verjetno tudi na račun kakšnega dekagrama več, kar pa je deloma zaznati šele pri daljšem delu z dvignjenimi rokami. Gre pač za profesionalni stroj, ki mora izpolnjevati najvišje zahteve tako glede trdnosti kot trajnosti, predvsem pa je treba vedeti, da so profesionalni stroji namenjeni dolgotrajnemu delu. Škarje za živo mejo so opremljene s 60-centimetrskim rezilom, ročaj je moč obračati za 90 stopinj, stroj pa je opremljen tudi z varčevalno funkcijo, tako kot vse naprave, ki smo jih preizkusili.

Husqvarnine baterijske žage smo preverjali že na žagi za razrez lesa, kjer sta zaradi neštetih posegov z verižno žago še kako pomembna preprost elektronski vžig in manjša obremenitev uporabnika s tresljaji. Žage imajo odličen navor, visoko hitrost verige in zaradi uporabnosti in praktičnosti v takšnem okolju odlično nadomestijo težje motorne žage. Baterijska žaga je zaradi številnih prekinitev pri delu še posebno uporabna pri pripravi materiala za izdelavo lesnih sekancev. Husqvarna 536 Li XP že z običajno baterijo zanesljivo opravi večino zaupanih nalog, v kombinaciji z nahrbtno baterijo pa so njene možnosti še večje. Zaradi odličnega oprtnika je delavec še vedno izjemno okreten in teže sploh ne občuti, naporno pa ni niti dinamično delo z veliko hitrega gibanja. Nekoliko je spremenjeno le težišče telesa, zato za delo na višini priporočamo akumulator v stroju. Tako ni presenetljivo, da Husqvarnine baterijske žage najdemo v rokah številnih obrtnikov – tesarjev, arboristov, mojstrov za urejanje okolja, sadjarjev in drugih. Ob priključitvi na nahrbtno baterijo si jo zlahka zamišljamo tudi pri urejanju parkov in tudi večjih sadovnjakov.

Akumulatorska kosa za visoke zahteve

Na koncu smo preizkusili še akumulatorsko koso z dvojnim ročajem Husqvarna 536 LiR. Pri njej izstopajo kvaliteta izdelave in robustnost, kosilna glava pa je manjša in ima nastavljivo smer vrtenja. Velikost glave ni naključje, saj gre za optimalno izbiro, ki prinaša najboljše razmerje med avtonomijo baterije in zmogljivostjo. To resnično preseneča, saj se baterijska kosa zelo približa različicam z bencinskim motorjem. Delo z njo nam na nagnjenih terenih ni povzročalo težav, čeprav je kosa z dvojnim ročajem praviloma namenjena za delo na položnejših terenih. Z visokim dvojnim ročajem lahko enakomerno pokosimo tudi kakšno večjo površino, roke pa pri tem ne trpijo. Kosa je brez težav opravila tudi z debelejšimi suhimi travami in vejicami.

Komplet profesionalnih akumulatorskih strojev z nahrbtno baterijo je resnično namenjen dolgotrajnemu delu v zahtevnih razmerah. Da Husqvarnine baterijske naprave poganjajo 36-voltne baterije z odlično zmogljivostjo, ki zadoščajo za večino domačih opravil, smo že vedeli. Baterijski nahrbtnik je zgolj premaknil meje, znotraj katerih smo pri teh napravah razmišljali doslej. Akumulatorski stroji so zaradi avtonomije in udobja pri delu postali primerni tudi za profesionalce in to je pomembnejše, kot se zdi. Z baterijskim nahrbtnikom je Husqvarna nadgradila najboljše lastnosti električnih naprav – manjšo težo, manjše tresljaje in manjši hrup, ki jih sedaj po zaslugi nahrbtne akumulatorske baterije spremlja velika avtonomija.

Jošt Bukovec