Sedaj lahko uživamo v edinstvenem dizajnu in udobju pravega lesa. Poleg tega je PAR-KY veliko prijaznejši do okolja, tudi cenovno ugodnejši, njegova vgradnja pa je prav tako preprosta kot vgradnja laminatnih tal. PAR-KY so furnirana tla s tankim vrhnjim slojem iz pravega lesa, po čemer se razlikujejo od laminatnih tal z imitativnim potiskom vzorca lesa. PAR-KY so tla, pri katerih lahko občudujemo in občutimo pravi les. In ravno to je tisto, po čemer se dom, pisarna, delavnica ali trgovski lokal s tem podom razlikujejo od drugih. Tako kot s prstnimi odtisi je tudi z drevesi: niti dve si nista enaki. Vsaka furnirana tla so edinstvena, tako kot ste edinstveni vi.

Deske so izdelane na enak način kot laminati. Srednja plast je močno HDF-jedro s sistemom spajanja Uniclic. Zato lahko tla PAR-KY preprosto vgradimo kar sami.

Kakšna je razlika med podom PAR-KY in laminatnim podom?

Pod PAR-KY z laminatnimi podi povezujejo najpomembnejše tehnične lastnosti – majhna debelina, izolacija (plavajoči pod), jedro, odporno proti vlagi, in spajanje z enim samim klikom. Vendar pa pod PAR-KY ni narejen iz naslikanega lesa na papirju z melaminsko prevleko kot laminatni pod. Pod PAR-KY ima zgornjo plast iz pravega lesa, zaščiteno z osmimi izredno močnimi plastmi laka.

Pravi les ima pred potiskanim papirjem veliko prednosti, ki jih lahko razdelimo v tri kategorije:

– estetski videz: edinstveni vzorci, pravo odsevanje svetlobe in 3D-učinki. Tudi ponavljanje vzorca pri podu PAR-KY ni možno, saj v naravi ni dveh popolnoma enakih dreves;

– toplina: med hojo po podu PAR-KY vas ne bo zeblo v noge. Pravi les daje veliko toplejši občutek;

– prijeten zvok: med hojo po podu PAR-KY ni zoprnega škripanja. Pri podih PAR-KY Sound in Deluxe se zvok še dodatno ublaži z dvomilimetrsko plastjo plute, nalepljene na spodnjo stran plošče.

Ali je tanka plast pravega lesa dovolj močna?

Je, in sicer zaradi naslednjih razlogov:

– tanjša zgornja plast lesa pomeni močnejši pod. PAR-KY ima jedro iz HDF-plošče (plošča iz vlaken visoke gostote), ki je veliko močnejša od katere koli vrste lesa (1100 kg/m³; npr. hrast: 700 kg/m³) (odprite telefonski imenik na strani 100, udarite po njej s kladivom in poglejte udrtino ter jo primerjaje z udarcem čez eno stran na trdi talni osnovi);

– lak poda PAR-KY je izredno trpežen. Ker je les precej mehak, je tanka zgornja plast lesa poda PAR-KY (0,6 mm) impregnirana s 97 % lepila, prek nje pa je nanesenih kar osem slojev laka, utrjenega z UV-žarki. Postopek prepajanja z lepilom v kombinaciji z izredno trajnim lakom se imenuje tehnika DSI (obojestranska impregnacija). Z njim dosežemo izredno trdnost zgornje plasti.

Ali je pod PAR-KY možno brusiti?

Prednost tega poda je, da ga ni treba brusiti. S pomočjo tehnike lakiranja DSI in izredno močne plošče HDF skoraj ni možno narediti vdrtin, če pa se to že zgodi, so te globoke le 0,6 mm. V skrajnih primerih je še vedno moč nanesti dodaten sloj laka, vendar to lahko naredi le strokovnjak. Ker nam poda PAR-KY ni treba brusiti, prihranimo veliko časa, denarja in prahu.

Kje se lahko uporablja pod PAR-KY?

Pod PAR-KY je primeren za dom in zmerno obremenjene poslovne prostore. Njegova življenjska doba ni odvisna od uporabljene vrste lesa. Vseeno pa poda PAR-KY ne priporočamo za vlažne prostore, kot so kopalnice.

Ali se barva lesa sčasoma spremeni?

Da. Pod vplivom sončne svetlobe se barva lesa okrepi. To je naraven proces.

Kako se ogniti praskam?

Kot na vseh lesenih tleh se tudi na podu PAR-KY lahko pojavijo majhne praske. Da bi se temu ognili, tla negujemo, pred vhod v prostor položimo predpražnik, na noge stolov nalepimo koščke filca in pod stole s koleščki položimo zaščitno preprogo.

Kako naj vzdržujemo pod PAR-KY?

Običajno vzdrževanje zahteva krpo za prah (metlica) in sesalnik. Priporočamo tudi, naj se pod PAR-KY vsaka dva tedna očisti s posebnim čistilom PAR-KY, ki pod tudi dodatno zaščiti. Ogibati se je treba pretirani uporabi vode.

Koliko let traja jamstvo za pod PAR-KY?

Dvanajst let za krtačene pode PAR-KY in petnajst let za druge pode PAR-KY. Garancija velja le ob upoštevanju pogojev garancije (www.par-ky.com).

Kakšne so prednosti sistema Uniclic?

Uniclic je sistem vgradnje brez lepila, katerega prednosti se pokažejo že med vgradnjo (ni mest z lepilom, ni odprtih stikov, pohištva ni treba prestavljati v sosednjo sobo, vgradnja je hitrejša in lažja) in tudi po njej (takoj lahko hodimo po njem in ga z lahkoto zamenjamo ali popravimo).

Je pod PAR-KY primeren tudi za talno ogrevanje?

Pod PAR-KY lahko brez težav položimo na talno gretje. Ker obstaja več različnih sistemov talnega gretja, je priporočljivo slediti navodilom proizvajalca. Splošna temperatura ne sme preseči 27 stopinj Celzija.

Več informacij lahko dobite pri uradnem prodajalcu podov PAR-KY.

Jani Curl, Alpod