Pod drevesa

Pod drevesi se najbolje obnesejo nizke vrste in sorte (jarice, žafrani, zvončki, hrušice, anemone itd.), ki imajo plitke korenine. Na skalnjakih imamo lahko tudi visoke tulipane, vendar so po cvetenju manj opazne nizke okrasne čebulnice. Ker jim ne smemo porezati listja ali ga povezati v šope, so po cvetenju mnoge tovrstne lepotice videti precej žalostne.

S trajnicami

Pri sajenju jih kombiniramo z drugimi trajnicami. Upoštevamo tudi želje izbrane čebulnice. Primer: mali zvonček si želi, da njegova čebulica preživi vroče poletje v senci. Torej ga bomo posadili ob rastlino, ki čez poletje nudi veliko listja. Take so navadna ali okrasna rabarbara, hoste ali funkije ter vsa drevesa in grmovnice. A ker mali zvonček ne želi kislih tal in ima rad spomladansko sonce, ga sadimo pod listopadna drevesa in ne pod iglavce ali druge zimzelene rastline.

Med nizke iglavce

Po cvetenju so okrasne čebulnice v precej žalostnem stanju. Vendar pa jih še ne smemo izkopati, saj si čebulica v tem času nabira hranil in energije za prihodnje cvetenje. Da so počasi veneči listi manj opazni, posadimo čebulice med nizke okrasne iglavce ali na mešano gredo ob trajnice. Po cvetenju jih tako delno zakrijejo sosednje rastline. Na t.i. sezonski gredici lahko uporabimo poseben »trik«. Spomladi tja posadimo cvetoče enoletnice in balkonske rastline. Nizke okrasne čebulnice so manj opazne in njihovo listje je zato manj moteče. Visoke tulipane pa lahko posadimo v košare za vodne rastline. Ker so te košare previsoke, jih »znižamo« s škarjami. Spomladi, ko tulipani odcvetijo, jih dvignemo iz zemlje s košaro vred in presadimo na obrobje zelenjavnega vrta. Tam lahko v miru počakajo, saj ovenelo listje nikogar ne moti.

V trato

Okrasne čebulnice sadimo tudi v trato. Ta možnost se obnese tam, kjer se ne ukvarjajo s pogosto košnjo. Travo prvič pokosimo šele, ko listje naravno odmre. Odločimo se predvsem za nizke in zgodaj cvetoče cvetlice, kot so botanični tulipani, nizke narcise, žafrani in hrušice. V trato sadimo vsako čebulico posebej s sadilnim klinom ali izkopljemo sadilno jamo za skupino cvetlic. V obeh primerih odstranimo travno rušo in jo po sajenju ponovno položimo na prvotno mesto. Cvetlice sadimo nesimetrično, da je videz cvetoče trate bolj naraven.

V lonce in korita

Izberemo cvetlice, ki cvetijo istočasno. Tulipani in hijacinte se lepo ujamejo v isti posodi. V loncih so lepe tudi narcise. Najlepše učinkuje zasaditev, ko v posodi raste le ena sorta narcis. Sicer pa lahko izbrano sorto narcis kombiniramo tudi z drugimi cvetlicami - z žafrani, primulami, mačehami itd. Paziti moramo na pravilen vrstni red sajenja. Najprej so na vrsti najdebelejše čebulice, ki jih posadimo najgloblje, nato pa drobnejše. Ne smemo pa posaditi čebulice nad čebulico. Zasedena "mesta" označimo s kratkimi paličicami.

Vir: www.kalia.si