Že prihod na pisano oblikovan vrt, v drugem delu pokrit kar z rabljenimi dežniki, razkriva drugačno energijo prostora. Ko vstopiš v notranjost, pa barski stoli iz kitar in stropno »okrasje« neskrite gmote kablovja kažejo na neprestano delo v teku in kulturo v nastajanju.

Brez sprenevedanja

Zagotovo pa se skoraj vsak večer tam nekaj dogaja, največkrat nekaj povezano z glasbo, včasih pa dogajanje pljuskne tudi v druge oblike kreativnosti, k soustvarjanju katere so vabljeni vsi, ki jih to zanima. Ponedeljki so rezervirani za akustične nastope, torki in sobote so odprti za marsikaj – tudi za edine proste večere v tednu, ob sredah so jazzovski jam sessioni, ob četrtkih z glasbo sveta obarvani Krivi spoji, petki so Odpeti, nedelje pa sproščeno BUUM-ovske.

Vodja lokala Davorin Tucak ni bil preveč navdušen nad pogovorom, še manj nad fotografskim portretom. Čeprav se rad pohvali z uspehi, pa ve, da je uspeh delo skupnega napora in neprestanega truda. »Moja največja mojstrovina je, da sem postavil sistem in zdaj tukaj sploh nisem več potreben. Len sem, želim, da vse teče samo od sebe, brez mene. Namen je, da vsak stoji tam, kjer želi, in ne tam, kjer mora,« je razložil na pol v šali in na pol zares. »Glej, kultura, sploh pa glasba, se je rodila v baru in tja tudi sodi. Vse ostalo je sprenevedanje in komerciala. Imamo toliko dobrih glasbenikov, pa nimajo kje igrati ljudem. Moramo se vprašati, če želimo takšno prestolnico,« je brez dlake na jeziku pojasnil svoje motive za odprtje in delo v lokalu. Pravi, da z lokalno skupnostjo zelo dobro sodelujejo, tudi z upokojenskim društvom, predvsem pa z bližnjim Konservatorijem za glasbo in balet, iz katerega prihajajo številni nastopajoči.

Navdih za takšen način delovanja je tudi ljubezen do borilnih veščin, natančneje aikida. »Bil sem že marsikje po svetu, pa je v Sloveniji najtežje priti do tega, da ljudje delajo skupaj za isti cilj. Vsak bi si takoj nekaj prisvajal ali pa obdeloval le lastni vrtiček,« je pojasnil Tucakov trener in očitno dober prijatelj Saša Starovojtov, ki prihaja iz Ukrajine. »Tukaj je drugače. Izhajamo iz aikida, ki je umetnost sodelovanja. Zato je Davorinu, ki ima črni pas, ki bi si ga zaslužil tudi za svojo dejavnost v Prulčku, uspelo postaviti to zgodbo,« je dodal in kar ni mogel prehvaliti svojega varovanca. »Kultura je vrtinec in več vetrov kot piha vanj, močnejši je. Tukaj ni soliranja, si znotraj vrtinca ali pa zunaj,« je zaključil v slogu kakšnega azijskega modreca.

Pester glasbeni teden in jazzovski festival

Prav vrtinec ustvarjalnosti je princip delovanja v prostoru. »Tisti, ki želijo ustvarjati, lahko. K temu jih tudi spodbujamo,« je dodal Tucak. Tudi dekor lokala tako izraža odprto in hkrati preprosto formo, ko je osnova recikliranje in ponovna uporaba vsega možnega. Tako so se dežniki znašli kot streha vrta, kitare kot stoli, boben pralnega stroja kot lestenec, wc-školjke kot cvetlična korita in wc-pokrivalo kot dekoracija vrat v toaletne prostore. Prenova je potekala po logiki, da se čim manj stvari kupi in se raje uporabijo na videz neuporabne, pokvarjene in odpadne stvari. »Tu sem včasih hodil mimo v šolo in je bila prava beznica. Zdaj je čisto drugače,« se je čudil naš fotograf Luka, pritrdil pa je tudi novinarski kolega, že štiri leta prebivalec Prul. Po pogovoru nismo mogli kar odbrzeti naprej. Živahna Brencl banda je namreč tako energično in veselo godla ljudske in lastne viže, da se je siv in hladen torkov večer hitro razjasnil. Edina dilema, ki je ostala, je bila, kaj izbrati v široki ponudbi domačih in tujih piv.

Od začetka meseca poteka tretja sezona bara, že ta teden pa ponuja številne zanimivosti. Nocoj se napoveduje blagozvočen akustični večer s Pikajo & The Swing wingS, nato pa trije koncerti pretežno avtorske glasbe slovenskih zasedb – sredin JazzJam z J. P. Quartetom, v četrtek balkansko in daljnovzhodno obarvan etno s projektom Lastovka in v petek energični ljubljanski bluz rokerji Prismojeni profesorji bluesa. Nedeljski BUUM bo tokrat jazzovski, v znamenju standardov in dixielanda ter bo služil kot prehod v programsko še bogatejši oktobrski jazzovski festival, ki se začenja prihodnjo sredo in bo trajal deset dni. Na njem se bodo predstavile nekatere izmed najaktualnejših in vročih slovenskih jazzovskih zasedb, dopolnjene z dvema odličnima gostovanjema iz tujine.