Slovensko-bosanski poslovnež Samid Osmanović, ki se iz mariborskega pripora brani očitkov zlorabe položaja in davčne utaje, se je v začetku leta izognil plačilu več tisoč evrov visoke globe in do dve leti zaporne kazni.

Tomaž Čad, stečajni upravitelj njegovega podjetja Zeus Nepremičnine, ima namreč precejšnje težave z iskanjem poslovne dokumentacije o morebitnem premoženju. Čadu do danes ni uspelo opraviti niti obvezne primopredaje poslov. Ker se je vmes iztekel zakonski rok, je od ministrstva za pravosodje zahteval uvedbo prekrškovnega postopka, hkrati je odgovorne prijavil policiji zaradi suma storitve kaznivih dejanj. »Obstaja sum, da osumljenec skriva ali je celo uničil poslovno dokumentacijo,« je opozoril Čad.

Toda Čadovi očitki ne letijo na Osmanovića, ki je leta 2009 ustanovil podjetje Zeus Nepremičnine in je bil praktično do zadnjega njegov zakoniti zastopnik, ampak na v javnosti povsem neznanega Matjaža Remeniha, ki prihaja iz Trbovelj. Temu je Osmanović februarja letos prepustil položaj direktorja. Obenem je Remenih prevzel 100-odstotno lastništvo od Elvirja Žilića, domnevno Osmanovićevega šoferja. Kot se je izkazalo, je do nenadne zamenjave prišlo dva tedna po tistem, ko je država zaradi neplačanih davčnih obveznosti predlagala stečaj tega podjetja.

Sodišče ji je brez težav ugodilo, saj novi direktor temu ni ugovarjal. Tudi sicer je podjetje dalj časa »mrtvo«. Osmanović je bilance zadnjič oddal maja 2013, kmalu po tistem pa je podjetje izgubilo še zadnji račun. Na finančnem uradu Maribor, kjer so v stečajno maso prijavili za okoli 200.000 evrov terjatev, so medtem razkrili, da podjetje že od leta 2010 ni plačevalo davkov in prispevkov iz naslova plač. Kljub vsemu se je Osmanović očitno še pravočasno »poslovil« in kazenski pregon naprtil Remenihu.

Če bo Čad zaman iskal poslovno dokumentacijo, se bo stečaj verjetno končal brez razdelitve, tako da bo država z drugimi upniki ostala praznih rok. In to kljub temu da je podjetje Zeus Nepremičnine še leta 2011 ustvarilo kar 3,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, dobro leto dni pred stečajem pa naj bi imelo v lasti kar za okoli 144.000 evrov neimenovanih finančnih naložb. S kakšnimi posli se je takrat ukvarjalo, ni znano, med drugim pa je bilo vpisano v javno evidenco posrednikov pri ravnanju z odpadki.

V prid temu, da je šlo pri prenosu lastništva podjetja za zavarovanje Osmanovićeve odgovornosti in skrivanje sledi, govorijo številni sorodni primeri. Remenih je namreč del skupine, ki deluje iz Trzina in se po dostopnih informacijah profesionalno ukvarja z »zapiranjem« propadlih podjetij. Do zdaj je v njenih rokah končalo več kot 100 različnih podjetij, med drugim tudi CC Komerc. Ta je odigral vlogo posrednika pri preprodaji premoženja bankrotiranega poslovneža Roka Furlana in pri tem zaslužil 88.000 evrov. Tudi CC Komerc je tik pred stečajem.

Osmanović je znan iz afere Montavar Metalna Nova in po spornem financiranju nakupa sarajevskega gradbenega podjetja Bosnaputevi. Njegova propadla podjetja so za seboj pustila najmanj 80 milijonov evrov dolgov do državne Nove Ljubljanske banke (NLB), prenesenih na DUTB.