Trije kandidirajo že šestič zapored

Tudi v občini Renče - Vogrsko ob sedanjem županu Alešu Buciku kandidira nekdanji novinar Radia Koper Edi Prošt, ki zagovarja predvsem naložbe v vodno oskrbo in kanalizacijo. Med drugim poudarja, da je že čas, da enkrat za vselej prekinejo z neslavnim rekordom, da so občina greznic.

Na severnem Primorskem imajo tudi tri rekorderje v dolžini županovanja. Že šestič zapored bodo kandidirali Fran Mužič v občini Brda, Zlatko Martin Marušič v občini Miren - Kostanjevica in vsa leta neprofesionalni župan Ivan Princes v vipavski občini. Mužič, v preteklih dvajsetih letih zvest stranki LDS, se tokrat v volilni boj podaja kot neodvisni kandidat: »Imam še dovolj moči in vem, kaj moramo v Brdih še postoriti.« Briškemu županskemu veteranu se bo zoperstavil eden najmlajših kandidatov za župane na Primorskem, 27-letni magister mednarodnih odnosov in diplomacije, član SDS, Jan Miklavc. Še posebej na zadnjih sejah občinskega sveta je vedno znova opozarjal na nepravilnosti pri vodenju občine, posebej pa na neracionalno porabo javnih sredstev. Prav to pa naj bi bila po njegovem mnenju posledica vodenja iste osebe.

Prednost turizmu in reševanju Kanina

V občini Bovec bosta prekaljenega župana Sinišo Germovška (Lista za Bovško – županova lista) skušala premagati samostojna podjetnika Valter Mlekuž (SD) in Davor Gašperčič (SDS). Germovšek je bil župan, ko sta zgornje Posočje prizadeli dve hudi naravni nesreči: rušilni potres leta 1998 in katastrofalni plaz leta 2000 v Logu pod Mangrtom. Največ stavi na turizem in na rešitev kaninskega smučišča.

V občini Kobarid se je v boj za mesto župana ponovno podal Robert Kavčič, nekdanji župan in znani lastnik gostilne Kotlar. Tudi v Cerknem je županski stolček ponovno premamil nekdanjega župana Jurija Kavčiča, ki zagovarja usklajeni razvoj mesta in podeželja ter vzpostavitev bolj demokratične občine. Aktualnemu županu, neodvisnemu kandidatu Miranu Cigliču, se bosta zoperstavila še dva neodvisna kandidata in Gašper Uršič, ki ga predlagajo socialni demokrati in Lista mladih. Oboji so prepričani, da so v Uršiču združili izkušnje starejših z ambicijami mlade generacije.