Cilj današnje globalne protestne akcije - potekala naj bi v več kot 2000 mestih v 150 državah po vsem svetu - je po navedbah organizatorjev krepiti pritisk na politike, da bi sklenili ambiciozen dogovor za učinkovit boj proti podnebnim spremembam.

Shodi so med drugim napovedani v Berlinu in New Yorku, kjer naj bi se na ulice podal tudi sam generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prvi shodi so sicer že v soboto potekali v New Delhiju in Carigradu.

Glasno kritizirali Abbotta

Protestniki v Avstraliji so se medtem zbrali že pred več urami in glasno kritizirali avstralskega premierja Tonyja Abbotta, ki je kot prvi državni voditelj ukinil že uvedeno dajatev na izpuste ogljikovega dioksida za velike porabnike energije.

V Melbournu se je zbralo okoli 30.000 ljudi:

V Londonu so protestniki preplavili ulice in zahtevali, da se v svetu vzpostavi gospodarstvo, ki bo sprejemljivo tako za ljudi kot za okolje in bo zagotavljalo kakovostna delovna mesta, čist zrak, zdrave skupnosti.

Podnebni shod se je začel tudi v Ljubljani. Med govorci bo Luka Omladič, dogodka pa se bodo udeležile različne organizacije, in sicer Greenpeace, Focus, Umanotera, Solayea ter združenja (Protestival). Na facebook strani je udeležbo na shodu v Ljubljani potrdilo okoli sto ljudi.

Organizatorji opozarjajo, da so podnebne spremembe resnične in da je treba ukrepati takoj. Več si preberite tukaj.

Britanska človekoljubna organizacija Oxfam ocenjuje, da so podnebne katastrofe od propadle podnebne konference ZN v Koebenhavnu leta 2009 povzročile za skoraj 500 milijard dolarjev škode in prizadele več kot 650 milijonov ljudi. V njih je umrlo 112.000 ljudi.