»Ozapft is!« je s tradicionalnim bavarskim izrazom, ki pomeni, da je sod piva načet oziroma, da se slavje lahko začne, praznik piva odprl Reiter. Za odprtje prvega 200-litrskega soda je potreboval štiri udarce.

Šotore so zaradi navala zapirali še pred uradnim začetkom

Kljub deževnem vremenu je slovesno odprtje spremljala množica ljubiteljev piva, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Že dobro uro pred uradnim začetkom Oktoberfesta so morali prve šotore zaradi prevelikega števila obiskovalcev že zapreti.

A obiskovalce Oktoberfesta čakajo navite cene, saj bo treba za litrski vrček letos v nekaterih izmed 14 velikih šotorov v središču bavarske prestolnice prvič plačati tudi po več kot deset evrov. A tudi zasoljene cene ne bodo preprečile, da bo pivo teklo v potokih. Že lani so na Oktoberfestu popili 6,7 milijona litrov piva.

München z Oktoberfestom lani zaslužil 1,1 milijarde evrov

Oktoberfest vsako leto obišče množica turistov z vsega sveta, med katerimi prednjačijo Italijani in Američani, kljub temu pa zabava ostaja na prvem mestu bavarski dogodek - kar 72 odstotkov obiskovalcev je namreč iz te nemške zvezne dežele. Za München pa je Oktoberfest odlična priložnost za zaslužek - lani naj bi mesto z njim zaslužilo 1,1 milijarde evrov. V povprečju pa naj bi vsak letošnji obiskovalec porabil 68 evrov na dan, kar bo ponovno prineslo zajeten kupček denarja.

Tokrat pa bo imel Oktoberfest tudi malce slovenskega pečata. Na nedeljski povorki, ki je tradicionalno namenjena predstavitvi noš nemških zveznih dežel in okoliških držav, bo med okoli 8000 nastopajočimi nastopila tudi pihalna godba iz Gorij pri Bledu.